МКС отворио истрагу могућих злочина у Гази

Тужитељка Међународног кривичног суда Фатоу Бенсоуда саопштила је да је отворила прелиминарну истрагу могућих ратних злочина на палестинским територијама, преносе израелски медији.

Она је навела да ће водити прелиминарно испитивање "потпуно независно и непристрасно", јавља Асошијетед прес.

Саопштење је уследило након што је палестински председник Махмуд Абас, крајем прошле године потписао Римски статут, на основу кога је тај суд, са седиштем у Хагу, основан.

Палестинска управа је такође признала јурисдикцију суда од времена пред почетак летошњег седмонедељног рата у Појасу Газе.

То је први формалан корак који отвара врата истрази МКС-а могућих злочина од стране Израела, који није члан суда, али и Палестинаца.

Прелиминарно испитивање није истрага, али ће се на основу тога проценити да ли је она потребна.

Бенсоуда је почетак испитивања означила процедуром која следи након признања суда од стране Палестинаца.

Не зна се колико ће прелиминарно испитивање трајати. Тужитељка је рекла да нема ограничења, како стоји у оснивачком документу МКС-а.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је у одговору на саопштење истакао да "на несрећу тај потез окреће суд да буде део проблема, а не решења".

"Нечасно је да само неколико дана након што су терористи убили Јевреје у Паризу, главни тужилац МКС-а отвара истрагу против јеврејске држве и само зато што она брани своје грађене од Хамаса, терористичке организације, која је у партнерству са Палестинском управом и ратним злочинцима, који су испалили хиљаде ракета на израелске грађане," рекао је Нетанијаху.

Означивши саопштење суда хипокритичнинм и подршком терору, шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман је судску одлуку означио "скандалозном", додавши да су мотиви антиизраелски и политички и покушај да се "нанесе штета праву Израела да се брани против терора".

Он је најавио да ће Израел повести међународну акцију како би се суд распустио.

Рекао је такође да чињеница што суд није нашао за сходно да интервенише у Сирији, упркос чињеници да је више од 200.000 људи убијено у грађанском рату у тој земљи, већ види потребу да "испита најморалније у свету", доказује да чиме је одлука мотивисана.

Либерамн је истакао да је немогуће упоредити израелску армију која "чини све да избегне повређивање невиних с терористичким организацијама, које пуцају из подручја насељеним цивилима на подручја насељена другим цивилима".

"Нећемо то прихватити и препоручићу да не сарађујемо", рекао је изеаелски министар.

ПУ је пре две недеље званично предала молбу да се укључи у двадесетак међународних споразума, укључујући Римски статут.

Абас се одлучио на такав корак након што је одбачена резолуција о палестинској државности у Савету безбедности УН.

У одговору на палестински захтев, Нетанијаху је рекао да Израел очекује да га суд одбаци, јер Палестина није држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару