Нова хапшења у турској полицији

Ухапшено још 15 полицајаца осумњичених за прислушкивање.

Турска полиција извела је рације широм Турске, јавио је АП, преноси Танјуг.

Како јавља турска новинска агенција Анадолија, полицајци су ухапшени након упада полиције у њихове домове у осам турских градова, пренео је АП.

Неколико десетина полицајаца ухапшено је током 2014. године због тога што су осумњичени да су прислушкивали председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и друге званичнике.

Влада је саопштила да су полицајци повезани са једним од најутицајнијих исламских покрета у Турској који предводи проповедник Фетулах Гулен.

Тај покрет ужива велику популарност у Турској, али је и на мети критика – оптужују га да прикривено шири исламизам у својим приватним школама у 140 земаља.

Ердоган и његови следбеници истичу да постоје "паралелне структуре" покрета Гулен у државном апарату и његовом покушају да збаци владу због чега је и уследило масовно смењивање полицајаца, са циљем да се те структуре униште.

Гуленов покрет је годинама подржавао исламску владу, посебно у њеним напорима да потисне политички утицај војске, али, већ неко време, између два исламска табора постоје нетрпељивости, па цак и отворено непријатељство.

Припадници покрета Гулен сматрају да је Ердоган све ауторитарнији и критикују његов однос према демонстрацијама које су биле оодржане прошлог лета, истакавши да је акција полиције против демонстраната знак "недемократског односа" према критикама из друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи