Условни споразум САД и Ирана

Иран и САД постигле су условни споразум у вези са нуклеарним програмом Техерана према којем би се обавезао да пребацује у Русију највећи део уранијума потребног за стварање атомског оружја, наводе дипломатски извори. Преговарачи се надају оквирном споразуму до марта, а завршном споразуму до 30. јуна.

Вашингтон се нада да ће формула, у погледу које је постигнут споразум, омогућити да се Техерану смање капацитети за прављење нуклеарног оружја, преноси Бета.

Двојица дипломата, који су желели да остану анонимни, рекли су вечерас Асошиејтед пресу да су учесници децембарске рунде преговора Ирана и шест светских сила први пут направили каталог области у којима би се могао постићи споразум и могућих приступа у областима где размимоилажења остају.

Према речима дипломата, разлике и даље доминирају разговорима уочи следеће рунде преговора који почињу 15. јануара у Женеви, али споразум, какав сада постоји - са листом задатака које треба урадити - раније би било тешко постићи због превеликих разлика у ставовима.

Иран тврди да не жели да прави нуклеарно оружје, али преговара са САД, Русијом, Кином, Великом Британијом, Француском и Немачком у вези са својим нуклеарним програмом како би се отресао економских санкција. Преговори су продужавани два пута због тврдих позиција преговарача.

Главни камен спотицања је обогаћивање уранијума, с којим се с једне стране ствара гориво за нуклеарне реакторе али и фисиони материјал за атомску бомбу.

Да би се смањио капацитет Ирана да направи ово друго, САД су предложиле да Техеран највећи део свог обогаћеног уранијума извезе из земље. Исламска република се до сада одлучно противила таквој идеји.

Дипломате кажу да Иран и шест сила још преговарају у количини обогаћеног уранијума који би ова земља смела да задржи, а она сада има довољно материјала да направи неколико бомби.
Међутим, према речима дипломата, у сачињеном каталогу спомиње се извоз већег дела материјала као нешто око чега је постигнут прелазни споразум.

Област у којој још нема споразума је обим будуће иранске производње обогаћеног уранијума. САД траже да се она смањи за пола, што би Техеран оставило на око 4.500 центрифуга за обогаћивање, или на мање од тога, ако их Техеран замени напреднијим моделима.

Иран је спреман на смањење од само 20 одсто, то јест, тражи да му остане око 8.000 центрифуга, кажу дипломате.

Међу нерешеним питањима су подземно постројење за обогаћивање уранијума звано Фордо, као и новосаграђени нуклеарни реактор Арак.

Шест светских силе траже да се Фордоу промени намена, то јест да се у њему не може обогаћивати уранијум, зато што се верује да се овом постројењу не може наудити војним нападом из ваздуха.

Тражи се такође да нуклеарном реактору Арак буду смањени капацитети за производњу плутонијума. У њему се сада може произвести довољно тог материјала за стварање неколико нуклеарних бомби годишње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи