Читај ми!

Порошенко најављује освету, "100 за једног"

Власти у Кијеву саопштиле да су у ракетном нападу проруских снага код Луганска погинула 23 војника, док је 90 рањено. Битка око аеродрома у Доњецку. Украјински председник најавио освету за жртве код Луганска.

23.15 - Москва је Савету безбедности предложила резолуцију којом би се од Кијева и проруских побуњеника тражио прекид ватре, док би се ОЕБС-у дала већа овлашћења, саопштио је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин. 

19.01 - Украјина саопштила да су у ракетном нападу проруских снага код Луганска убијена 23 војника. 

18.13 - Украјинска авијација напала колону возила проруских снага код Перевалска. Локални извори тврде да је током акције оборен украјински јуришни авион.  

16.30 - Председник Украјине Петро Порошенко запретио да ће за сваки живот украјинских војника "екстремисти платити десетинама и стотинама њихових", да "ниједан терориста неће избећи одговорности" и да ће "сваки добити по заслузи", преноси Танјуг.

15.20 - Украјинско министарство одбране саопштило да је у ракетном нападу код Луганска погинуло 19, а рањено више од 90 војника. Истовремено, министарство унутрашњих послова је број мртвих проценило на најмање 30. 

Власти у Кијеву саопштиле су да су у ракетном нападу код Луганска убијена 23 војника, преносе украјински медији.

Нешто раније, саветник украјинског министра унутрашњих послова Зорјан Шкирјак рекао је на брифингу у Кијеву да су проруске снаге отвориле јутрос ватру из вишецевног ракетног бацача "град" у Свердловском рејону Луганске области и да је погинуло 30, а могуће и више украјинских војника, преноси Танјуг писање агенције Интерфакс-Украјина.

У Штабу за антитерористичку операцију, међутим, нису могли да потврде тачан број погинулих, али је војска, у међувремену, саопштила да су убијена најмање 23 војника, док су 93 рањена.

"Тамо су позиције 24. Моторизоване бригаде и још неке јединице. Једино што је, нажалост, познато јесте да је број наших жртава на десетине и да је много рањених", речено је агенцији Униан у том штабу.

Руској информативној агенцији (РИА) Новости у штабу самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) потврђено је да су устаници пуцали на колону украјинских снага код Зеленопоља из бацача "град".

"Према нашим подацима, ватри је била изложена 24. Моторизована бригада из Лавова. Тачан број погинулих је непознат. Могуће је до две, три десетине. Колона је уништена", рекао је тој агенцији неименовани представник устаника, који наводе да се та бригада кретала дуж границе са Русијом како би опколила територију коју држе проруске снаге.

Портпарол Штаба за антитерористичку операцију Владислав Селезњов најавио је за агенцију Унијан да ће детаљи бити познати током дана и бити саопштени "највероватније са највишег нивоа".

"Број жртава се прецизира", рекао је он.

Истовремено, у току је битка украјинских снага и побуњеника око аеродрома у Доњецку. 

Русија затворила три гранична прелаза са Украјином

Русија је затворила три велика гранична прелаза због тешких оружаних сукоба на украјинској страни, рекли су руски званичници.

Портпарол федералних безбедносних снага у Ростову Василиј Малајев рекао је да су три прелаза источно од Доњецка привремено затворена синоћ због сукоба на другој страни, пренеле су руске агенције.

Малајев је рекао за РИА Новости да су службеници царине евакуисани са граничних прелаза док је гранична полиција остала на својим положајима.

Украјина наводи да је повратила контролу над једним од граничних прелаза који су контролисали проруски побуњеници.

Меркелова поручила Порошенку да "стане на лопту"

Немачка канцеларка Ангела Меркел је у телефонском разговору поручила председнику Украјине Петру Порошенку да пази на то да интензитет активности против проруских снага и оних у циљу заштите цивила буде адекватан, изјавио је портпарол немачке владе Штефен Зајберт.

"Канцеларка је апеловала на председника Порошенка да обезбеди да легитимне активности против сепаратиста буду на адекватном нивоу", рекао је Зајберт, преноси Ројтерс.

Он је додао како су се Меркелова и Порошенко у синоћном телефонском разговору сложили да је неопходно што пре покренути разговоре у оквиру Контакт групе о мировном решењу, како би почео да се примењује Порошенков мировни план и договор о прекиду ватре.

Порошенко је Меркелову обавестио да је Украјина спремна за билатерални прекид ватре на југоистоку земље и информисао је о тренутној ситуацији у регионима Доњецк и Луганск, у којима је на стотине људи погинуло од средине априла, пренеле су руске агенције.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару