У Кијеву све напетије

Полиција из центра Кијева уклања шаторе и барикаде демонстраната. Опозиција упозорена да не изазива стрпљење власти. Претрес у просторијма странке Јулије Тимошенко. Полиција негира било какву везу са тим. Председник Виктор Јанукович спреман за разговоре с опозицијом.

Украјинска полиција растерала је демонстранте који су блокирали седиште владе у Кијеву, док је државни тужилац Виктор Пчонка позвао присталице опозиције, окупљене око седишта владе, да "не изазивају стрпљење власти".

Демонстранти су затим кренули ка Тргу независности, месту одржавања протеста претходних дана, узвикујући "Полиција са народом!".

Истовремено, странка бивше премијерке Јулије Тимошенке, Отаџбина, саопштила је да су специјалне снаге полиције спровеле претрес њених просторија. Портпарол те странке навео је да је полиција покушала да приступи серверима које странка користи, као и да је њен сајт тренутно недоступан.

Полиција је, међутим, негирала да је извела било какву операцију у седишту странке бивше премијерке, која служи казну затвора. Потврдили су да су деблокирали седишта владе и председништва "на захтев бројних захтева грађана који нису могли да улазе у њих". Како је речено, барикаде и шатори које су поставили демонстранти ускоро ће бити уклоњени под полицијском заштитом.

"Ако председник употреби силу то чини на сопствену одговорност. Ниједан Украјинац није вољан да живи у полицијској држави", рекао је раније опозициони лидер странке Удар Виталиј Кличко.

На улицама Кијева и током дана је било напето - десетине полицајаца за разбијање демонстрација у пуној опреми било је постављено испред кијевске градске управе, пошто је истицао рок који је суд поставио демонстрантима да изађу из зграде коју су заузели.

Украјински јавни тужилац саопштио је да демонстранти треба да ослободе јавне институције и уклоне барикаде, упозоривши да ће они који то не учине бити кажњени.

У међувремену је покренута истрага о јучерашњем рушењу споменика Лењину.

"Тужилаштво је почело да прикупља доказе - видео материјале и изјаве сведока, укључујући оне на интернету, о уништавању Лењиновог споменика које је починила једна група", каже Олег Татаров из украјинског министарства унутрашњих послова.

У Украјини већ данима трају протести због одлуке власти да не потпише Споразум о придруживању с Европском унијом, већ да јача сарадњу с Русијом.

Суочен с масовним протестима због одустајања од споразума с Европском унијом, украјински председник Виктор Јанукович пристао је да се састане са три бивша председника и опозицијом, како би се пронашао компромис.

У међувремену, из Брисела стиже ново упозорење властима у Кијеву.

"Европска унија има право, али и обавезу да стане уз народ Украјине у овом врло тешком тренутку, јер на значајан начин доприноси Европи. Затражио сам од председника Јануковича да се уздржи од употребе силе против људи који мирно демонстрирају и да поштује слободе које су за нас у Европи тако важне", рекао је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

У Кијев стиже и шефица европске дипломатије Кетрин Ештон како би помогла у решавању политичке кризе. Украјинску опозицију подржава и холивудски глумац Џорџ Клуни, који се тамошњој јавности обратио видео-поруком.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи