Читај ми!

Хејгел у посети Пакистану

Напади беспилотних летелица на екстремисте у Пакистану били су тема разговора америчког секретара за одбрану Чака Хејгела са званичницима у Исламабаду. Ниједна страна није хтела да изнесе детаље о тим разговорима.

Амерички секретар за одбрану Чак Хејгел разговарао је са пакистанским званичницима о нападима америчких беспилотних летелица на екстремисте у Пакистану. То је прва Хејгелова посета Пакистану у последње четири године.

САД имају компликоване односе са Пакистаном, који су још више погоршани због спора око беспилотних летелица које САД користе против екстремиста у пакистанским племенским областима дуж границе са Авганистаном, наводи Ројтерс.

Исламабад каже да у тим нападима гине сувише велики број цивила и да се њима крши суверенитет Пакистана. Због протеста активиста против беспилотних летелица, САД су прошле недеље обуставиле теретне пошиљке НАТО-а које се транспортују из Авганистана преко Пакистана.

Током посете Хејгел је разговарао са премијером Навазом Шарифом и другим званичницима, међу којима је и нови начелник генералштаба војске. Ниједна страна није хтела да изнесе детаље о тим разговорима.

"Премијер је рекао да је Пакистан веома забринут због сталних напада америчких беспилотних летелица, истичући да су они дугорочно контрапродуктивни у борби против тероризма и екстремизма", саопштило је Министарство спољних послова.

Високи званичник Пентагона је рекао да се Хејгел нада да ће сарађивати са Пакистаном у циљу јачања партнерства у области безбедности и да ће уверити ту земљу да ће САД наставити да пружају помоћ у изградњи војног капацитета.

Неименовани званичник је казао да САД сматрају да ће мир и стабилност у региону бити ојачани побољшањем односа између Авганистана и Пакистана "због јединствене природе њихове порозне границе и присуства различитих екстремистичких група у пограничном региону две земље".

Пакистан је један од највећи прималаца америчке помоћи и од 2002. године је добио више од 16 милијарди помоћи за безбедност, додао је званичник Пентагона.

Администрација америчког председника Барака Обаме тражила је 305 милиона долара у виду војне помоћи за 2014. годину и 858 милиона долара за цивилну помоћ Пакистану.

Пре доласка у Пакистан, Хејгел је обишао војнике у Авганистану и разговарао са авганистанским званичницима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи