Читај ми!

Тајланд, премијерка распушта парламент

Под притиском демонстраната, премијерка Тајланда Јинглак Шинаватра распушта парламент. Предложено да избори буду 2. фебруара.

Премијерка Тајланда Јинглак Шинаватра одлучила је да распусти парламент и позвала на одржавање превремених избора. Влада предлаже да избори буду 2. фебруара. Упркос томе што десетине хиљада демонстраната свакодневно захтева њену оставку, партија на чијем је челу већ је најавила да ће учествовати на изборима.

На први поглед демонстранти су добили оно што су тражили. Премијерка је попустила и рекла да је најбољи начин да се криза разреши - враћање власти народу да на изборима каже шта жели.

"Браћо и сестре Тајланђани, желим све да вас обавестим да сам, пошто сам саслушала све стране, одлучила да затражим краљевски декрет да се парламент распусти", саопштила је Шинаватра.

С друге стране, не пролази све тако глатко. На улицама Бангкока и даље је око 50 хиљада људи. Вођа демонстрација и некадашњи заменик премијера Сутеп Таугсубан рекао је да ће, без обзира на премијеркино саопштење, бити организован протестни марш на њену канцеларију.

За многе демонстранте, распуштање парламента није довољно. Желе да премијерка поднесе оставку и да се, како кажу, власт заиста врати народу.

Десетине хиљада демонстраната већ недељама захтева да се премијерка повуче са власти.

Сматрају да њу и остатак тајландске владе контролише премијеркин брат Таксин Шинаватра, који је и сâм својевремено био премијер. После државног удара 2006. године, Таксин Шинаватра је отишао у егзил и у међувремену добио црногорско држављанство.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи