Читај ми!

Чешки премијер подноси оставку

Под притиском јавности чешки премијер Петар Нечас одлучио да поднесе оставку.

Чешки премијер Петар Нечас најавио је вечерас да подноси оставку, након избијања скандала о корупцији и шпијунирању у који је била умешана његова најближа сарадница.

"Од сутра напуштам дужност премијера. Свестан сам своје политичке одговорности", рекао је Нечас после састанка своје Грађанске демократске странке.

Према Уставу Чешке, цела влада би одласком премијера морала да поднесе оставку.

Нечас је рекао да ће његова партија покушати да са другим премијером формира нову владу, која би владала до избора наредне године.

Међутим, није познато да ли ће његови коалициони партнери или председник Милош Земан то подржати.

Чешки суд је донео одлуку да блиска сарадница премијера Нечаса, Јана Нађова, мора остати у притвору док не почне истрага против ње о оптужбама за корупцију и злоупотребу службеног положаја.

Премијерова десна рука и, по сазнањима полиције, Нечасова љубавница, поред тога што је умешана у корупцију тројице посланика владајуће странке који су добили добро плаћене функције у државним предузећима да одустану од посланичке функције, злоупотребила је Војну обавештајну службу тако што јој је нелегално дала задатак да прати премијерову супругу Ратку Нечасову.

По сазнањима полиције, Нађова је то учинила у јесен прошле године како би натерала Нечаса да се разведе после 27 година брака у којем има четворо деце. Војни обавештајци су имали задатак да траже доказе о прељуби.

Нађова се брани да се премијерова супруга зближила с неким људима из секте Јеховиних сведока и да је почела за њих да скупља новац, те је затражила да се то провери јер се плашила да може да избије скандал.

У афери су оптужена и двојица генерала, бивши и садашњи шеф Војне обавештајне службе, који су јој изашли у сусрет.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару