Читај ми!

САД без подршке савезника?

Одлука САД да почне да снабдева сиријске побуњеникe оружјем, није дочекана са великим ентузијазмом међу савезницима председника Барака Обаме. Обама мора да уложи још много напора да би убедио западне савезнике да је то прави пут ка крају крвавог сиријског сукоба, оцењује Си-Би-Ес. Устаници послали САД списак жељеног оружја.

Сједињене Америчке Државе одлучиле су да почну снабдевање сиријске опозције оружјем, што није наишло на одобравање у већeм делу међународне заједнице. Пред Обамом је још дуг пут како би убедио своје европске колеге да би се на тај начин окончао крвави грађански рат у Сирији, наводи се у тексту амееричке мреже Си-Би-Ес.

Обамина админстрација представила је доказе да је режим Башара ел Асада користио хемијско оружје више пута против сопственог народа, као изговор да се устаницима пружи помоћ у оружју.

Међутим, реакција међународне заједнице креће се од потпуног негирања амерчких обавештајних података до позива на преговоре пре него што се оружје испоручи устаницима.

Скептици сматрају да је на промену америчке спољне политике утицало све веће присуство радикалних елемената у на махове разједињеним устаницима и страха да би оружје доспело у погрешне руке. Заменик саветника за националну безбедност Бен Роудс истиче да је ЦИА способна да спречи да оружје стигне до екстремиста.

Односи у Сирији су другачији него пре шест месеци. То нам даје сигурност да ће оружје стићи у праве руке, оцењује Роудс.

Међутим, сведочећи пред Конгесом у априлу, портпарол генералштаба Војске САД генерал Мартин Демпси није делио такву самоувереност.

Како оцењује Си-Би-Ес, добијање подршке западних савезника такође неће бити лак посао.

Британски премијер Дејвид Камерон каже да постоје веродостојни докази о вишеструким нападима сиријске војске хемијским оружјем. Камерон, међутим, упозорава да елементи повезани са Ал Каидом такође настоје да прибаве такво оружје. Он је поновио да британска влада није донела одлуку да наоружа умерену сиријску опозцију.

Француски председник Франсоа Оланд каже да употреба хемијског оружја од страна Асадових снага "потврђује потребу да се изврши притисак на сирјиски режим". Ипак, портпарол владе Филип Лајо није рекао да ли је дошао тренутак за наоружавање устаника.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун предводи опозцију против амричке одлуке да пошаље оружје опозцији.

Бан сматра да нико не може бити сигуран да је хемијско оружје употребљено, док се не спроведе истрага на терену.

У међувремену, генерал побуњеничких снага Салим Идрис рекао је да је америчкој админстрацији послао листу оружја које је потребно његовим борцима, тврди британски Телеграф.

На списку се наводно налази 200 противтенковских ракета, 100 базука, као и 450.000 оквира муниције за "калашњикове", пушке и аутоматско оружје.

Лист оцењује да сиријске побуњенике у складиштима у Турској чека испорука оружја из бивше Југославије, а њихово додатно наоружавање могло би да преокрене однос снага у тој земљи.

Почетком године, побуњеници су добили серију испорука оружја из Хрватске, укључујући противтенковске ракете.

Таквог оружја има још много. Њега га платиле земље Персијског залива, а налази се у складиштима у Турској, чекајући на знак САД да буде испоручено побуњеницима, пише Телеграф.

Одлука САД дошла је после неколико операција пораза сиријске опозције, у тренутку када је либански Хезболах почео да пружа подршку Асадовим снагама, док је помоћ иранског Хезболаха била је кључна у заузимању стратешки важног Кусаира.

Америка је до сада пружила помоћ устаницима у вредности од 250 милиона долара. Обамина админстрација је саопштила да је 127 милиона потрошено на нафтовод. Портпарол Стејт департмента Џенифер Псаки рекла да је просталих 123 милиона долара потрошено за панцирне прслуке и другу опрему као што су наочаре за ноћно извиђање. Та пошиљка је на путу ка  Сирији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару