Читај ми!

Река у Немачкој пробила брану

Пошто је река Елба пробила брану у источној Немачкој, неколико десетина хиљада људи евакуисано из својих кућа у покрајини Саксонија-Анхалт. Ниво поплавног таласа у Магдебургу достигао висину 7,44 метра, што је четири пута више од уобичајеног.

Река Елба набујала од јаких киша, пробила је брану у источној Немачкој, због чега је неколико десетина хиљада људи евакуисано из својих кућа у области Магдебурга, главног града покрајине Саксоније-Анхалт.

Ниво поплавног таласа у Магдебургу достигао је данас висину 7,44 метра, што је четири пута више од уобичајеног који достиже око два метра, пренео је Би-Би-Си.

Раније данас, непознате особе послале су писмо редакцијама више немачких медија, у којем су запретиле да ће извести нападе на више насипа дуж набујалих река, међу којима је и насип у Грос-Розенбургу, јужно од Магдебурга.

Кризни штаб је, како преносе медији, озбиљно узео у разматрање то писмо и појачао надгледање насипа из ваздуха.

Немачка се већ данима бори с поплавама, а посебно тешка ситуација је у Магдебургу, главном граду Саксоније-Анхалт, где се налази око 3.000 људи, ангажованих за одбрану од поплава, међу којима је и око 1000 војника Бундесвера.

У Магдебургу, најмање 23.000 људи напустило је своје куће, а у већини те области прекинут је довод струје.

Како наводи Би-Би-Си, још једна брана је у опасности, а очекује се додатна евакуација.

Немачки председник Јоахим Гаук посетио је град Хале, у близини Магдебурга, и рекао да је "фантастично видети различите људе како су се удружили да помажу једни другима".

Медији данима извештавају о људима евакуисаним из својих кућа, болница, али и старачких домова, поплављеним аутопутевима, штетама у милијардама евра, ангажману војске, милионима врећа са песком које штите речна корита од изливања и ситуацији у којој многи, обични људи доживљавају ову катастрофу.

У покрајини Саксонија врх воденог таласа је већ прошао, али растуће поплаве прете северу Немачке.

Поплаве су погодиле Бавараску, Баден-Виртемберг, Тирингију, Саксонију, Саксонију-Анхалт и Барнденбург.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару