Читај ми!

Кина и САД, ривали и партнери

Стабилна и напредна Кина није добра само за Кинезе, него и за цео свет, поручио председник САД-а Барак Обама након састанка са кинеским колегом Си Ђинпингом. Сусрет још једном показао да су две државе колико ривали, толико и партнери, а два председника поручила Пјонгјангу да мора да се одрекне нуклеарног програма.

Кинески председник Си Ђинпинг први пут је од избора у марту био гост америчког председника Барака Обаме. Неформалност састанка, далеко од званичног Вашингтона, за циљ је имала и то да двојица шефова држава изграде ближе личне односе, који би помогли кинеско-америчким односима, најважнијим дипломатским односима на свету.

Обама и Си Ђипинг су се састали у калифорнијском месту Палм Спрингс, а тај сусрет је још једном показао да су две државе колико ривали, толико и партнери.

Председник САД Барак Обама је рекао да Америка поздравља мирољубив успон Кине као светске силе, "јер је амерички интерес да она настави путем успеха".

"Верујемо да стабилна и напредна Кина није добра само за Кинезе, него и за нас и за цео свет", поручио је Обама.

Велики део америчких обвезница је у кинеским рукама, а четвртина кинеског извоза завршава на америчком тржишту. Уз раније уложене милијарде у америчке компаније, тренутно се спрема кинески улазак у прехрамбену индустрију - готово пет милијарди долара нуде за највећег америчког произвођача свињетине.

Кристофер Џонсон из Центра за стратешке и међународне студије у Вашингтону каже да је то "веома вруће питање, јер ће имати последице по све будуће кинеске инвестиције у Америци".

Тим улагањима Кинези, између осталог, желе и да купе америчко знање и технолошки се изједначе. Већи су проблем оптужбе на рачун Кине да то покушава да уради и кроз хакерске нападе.

Вашингтон Пост је недавно писао да је Кина имала приступ у око четрдесет оружаних програма Пентагона. Компјутерска безбедност била је зато у врху дневног реда.

Председник Кине Си Ђинпинг је указао да је примена нових технологија мач са две оштрице - подстиче напредак, али може и да задаје главобоље.

"Кина и Америка морају на томе да раде заједно на прагматичан начин и зато смо саставили радну групу која ће да се бави питањима кибернетске сигурности", поручио је кинески председник.

Обама и Си су претресли и светска питања, попут севернокорејског. Поручили су Пјонгјангу да мора да се одрекне нуклеарног програма.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару