Читај ми!

Јеремић о изазовима одрживог развоја

На отварању дебате о климатским променама у УН, председник Генералне скупштине светске организације Вук Јеремић истакао значај агенде развоја после 2015. године, за чију реализацију су усвојене мере током прошлогодишњег самита у Рију. Научна открића потврдила неке од наших најгорих страхова, указао Јеремић.

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић је на отварању дебате у УН под називом "Одрживи развој и климатске промене: практична решења и ресурси воде" истакао значај агенде развоја после 2015. године, а за чију реализацију су мере усвојене током прошлогодишњег самита у Рију.

Светски лидери су у Рију тада усвојили историјски документ којим су утврђени оквирни принципи агенде развоја после 2015. године, а државе чланице су се први пут договориле о мерама којима ће у кохерентну целину бити интегрисане три димензије одрживог развоја - економски, социјални и еколошки, подсетио је Јеремић.

Тиме је дат мандат Генералној скупштини да осмисли и одреди миленијумске циљеве развоја, као и да изнађе опције за њихово финансирање и створи амбијент за мониторинг и праћење њихове суштинске имплементације, указао је Јеремић.

Документом из Рија је овом телу такође задато да "додатно интегрише одрживи развој као кључни елемент за одређивање оквира активности УН и да га адекватно пропрати, између осталог, и кроз периодичне тематске дебате, рекао је Јеремић.

Он је подсетио да су најновија научна открића потврдила неке од наших најгорих страхова пошто је утврђено да је ниво угљен диоксида у атмосфери драстично повећан, па је због тога потребно смањити зависност нашег економског раста од енергетских система који су базирани на том елементу.

Глобалне температуре су у порасту, а екстремни временски феномени су све чешћи - док неке делове света погађају суше, други су изложени поплавама. Такође, количине питке воде се смањују пошто њени извори пресушују, указао је Јеремић.

У том смислу, наши проблеми са водом су такође повезани са енергетским проблемима. За обезбеђивање залиха воде неопходна је огромна количина енергије, а на исти начин и производња и дистрибуција хране зависе од тога, навео је Јеремић.

Нове технологије за производњу енергије дају охрабрујуће резултате - ту су соларна и енергија ветра чије цене производње су све мање, а ту су и друге алтернативне врсте енергије и биогорива, истакао је Јеремић.


"Суочени смо са егзсистенцијалним изазовима као никада пре и имамо инструменте да спасемо планету од еколошког уништења. Оно што нам, међутим, недостаје је суштинска опредељеност да те инструменте искористимо на кохерентан начин и да увидимо колико мало времена нам преостаје пре него што буде касно", закључио је Вук Јеремић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару