Читај ми!

Државна церемонија поводом годишњице Брегалничке битке

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања највиших државних и војних почасти поводом обележавања 111. годишњице од Брегалничке битке на брду Каленица у Штипу, у Северној Македонији.

Немања Старовић је рекао да је Други балкански рат био колосални војни сукоб који је обликовао судбину Балканског полуострва, као и да је имао далекосежне последице за народ овог дела Европе, наводећи да је данашњи дан за нас значајан јер се обележава велика српска победа из Другог балканског рата.

"У овом важном тренутку, срца су нам пуна и радости и туге. Туге, када погледамо бројна војничка гробља расута по Северној Македонији а радости што се и после 111. године сабирамо на овим светим местима и присећамо дана српске војне славе и подвига", истакао је Старовић.

Он је рекао да је по броју ангажованих снага, времену трајања и пространству на којем се водила, Брегалничка битка европској јавности тада требала да служи као упозорење шта може да донесе нови сукоб у времену техничког и индустријског напретка.

"Данас у 21. веку балкански народи се налазе се пред новим изазовима и борбама - депопулација, енергетска угроженост, одрживи економски развој и климатске промене", рекао је Старовић и додао да само кроз сарадњу и мир могу да се превазиђу ти изазови.

Старовић је положио венце и у спомен-костурници посвећеној Светом Стефану Дечанском у месту Доње Карасларе код Велеса, као и у спомен-костурници посвећеној српским војницима погинулим у Другом балканском рату у селу Цера.

Потребно заштитити костурницу од влаге

Војничка гробља, капеле, костурнице су српски меморијали, у месту Цера у Каменичкој општини посмртни остаци су у подруму активне школе.

Председник Удружења за заштиту и очување српских споменика у Северној Македонији Саша Ристић истакао је да је на том месту потребна велика интервенција како се костурница заштитила од влаге.

"Треба споља да се откопа школа и да се направи заштита, да та влага не би продирала у спомен костурницу"‚ рекао је Ристић. 

Венци и цвеће положени су и у Штипу, Велесу, Каменици, на местима страдања српских војника током Балканских и Првог светског рата.

Официри и војници штипског гарнизона подигли су, почетком 20. века, капелу са костурницом, по пројекту Ивана Мештровића.

Капела је срушена, али спомен-плоча означава место где је сахрањено 6.000 војника, страдалих током Брегалничке битке.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару