Читај ми!

Нигерија, офанзива против Боко харама

Власти у Нигерији започеле опсежну војну операцију на североистоку земље, како би повратиле територију од радикалне исламистичке групе Боко харам, која тежи формирању исламске државе на северу. Ванредно стање у неколико области.

Опсежну војну операцију на североистоку Нигерије започеле су власти те земље како би повратиле територију од припадника радикалне исламистичке групе Боко харам, која тежи формирању исламске државе на северу Нигерије, јавиле су агенције.

"Оружане снаге Нигерије почеле су операцију ликвидације терористичких база у пограничним регионима на северу земље", наведено је у саопштењу команде оружаних снага најмногољудније афричке земље.

Наводи се да је у питању обимно распоређивање војних јединица и технике, пренео је Итар-тас.

АФП цитира анонимног представника војске да је више од 2.000 нигеријских војника почело операцију у најмање једној области државе Борно, епицентру побуне.

Према наводима војног извора, војска је извршила напад на неке терористичке кампове на северу те нигеријске државе, а војни портпарол Ибрахим Атахиру одбио је да говори о броју ангажованих војника.

Представници Црвеног крста изразили су спремност те организације да пружи помоћ цивилима који би били угрожени у тој операцији.

У уторак је председник Нигерије Гудлак Џонатан прогласио ванредно стање у три региона земље због повећане терористичке претње екстремистичке групе која се противи западњачком начину образовања као греху, што Боко харам и значи у преводу са језика хауса.

Ванредна ситуација односи се на североисточне државе Борно, Јобе и Адамава.

Нигеријски председник је оценио као објаву рата битку коју је повео Боко харам у априлу у градовима Бага и Бама у држави Борно, када је погинуло више од 240 цивила.

Боко харам тежи успостављању шеријатског права на северу Нигерије и редовно изводи оружане нападе и терористичке акте, а њени припадници већ неколико година практично ратују против власти, бирајући као циљеве полицијске или војне објекте, као и старешине и лидере верских заједница.

Процењује се да у борбама против Боко харама од 2010. године погинуло најмање 3.600 особа, укључујући припаднике снага безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару