Би-Би-Си: Употребљено хемијско оружје

Сиријска војска је у граду Саракебу употребила хемијско оружје, тврди Би-Би-Си, наводићи да има снимке и изјаве сведока. Више особа има проблеме са дисањем, једна жена умрла.

Британски јавни сервис јавио је данас да је дошао до видео снимака и изјава сведока који поткрепљују тврдње да је сиријска војска током бомбардовања града Саракеб употребила хемијско оружје.

Како наводи Би-Би-Си, сиријски хеликоптери су 29. априла избацили најмање две направе са отровним гасом на Саракеб, на северозападу земље, током артиљеријске ватре са владиних позиција.

Према изјавама очевидаца, у предграђе Саракеба бачена је направа налик кутији у чијој унутрашњости се налазило, према очевицима, нешто налик бетонском кућишту.

На видео снимку, до кога је дошао Би-Би-Си, приказан је побуњеник како држи канистер за који каже да је био сакривен у направама које је бацила сиријска војска.

Сведоци наводе да су се у баченим направама налазила по два канистера.

На другом видео снимку приказани су делови канистера на земљи, окружени белим прахом.

Доктори локалне болнице пренели су у изјавама Би-Би-Сију да су примили осам особа због проблема са дисањем.

Неки од њих су повраћали, док су други имали сужене зенице. Једна од жена, Марјам Хатиб, касније је преминула.

Син преминуле жене Мохамед је покушао да помогне мајци, али је и он повређен у нападу.

"Био је ужасан мирис, гушио нас је. Уопште нисте могли да дишете. Као да сте пожелили да будете мртви. Нисте могли ништа да видите. Нисам могао да гледам три или четири дана", рекао је Сиријац у изјави за Би-Би-Си.

Доктор који је лечио његову мајку рекао је да симптоми које је она имала одговарају органофосфатском тровању, као и да су узорци послати на тестирање.

Видео снимци достављених Би-Би-Сију потврђују изјаве преживелих у нападу, али како наводи та мрежа, за сада није могуће потврдити њихову аутентичност.

Узорци прикупљени са земље и наводних жртава упућени су на анализе у Британију, Француску, Турску и САД.

Уколико се изјаве и видео снимци покажу веродостојним, то би потврдило извештаје да је прошлог месеца дошло до напада хемијским оружјем у Сирији.

Сиријска влада је оштро одбацивала тврдње да је користила хемијске супстанце, а Вашингтон је запретио да би такав развој догађаја био "црвена линија" за покретање интервенције у Сирији.

Амерички председник Барак Обама признао је, међутим, да обавештајни подаци о употреби хемијског оружја не пружају довољно доказа да је оно и употребљено.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару