Читај ми!

Напад на НАТО конвој у Кабулу

Петнаест особа погинуло када је бомбаш-самоубица са возилом пуним експлозива улетео у амерички конвој у Кабулу. Повређено 39 особа, углавном деца. Муслиманска екстремистичка група Хизб-е-Ислами преузела одговорност за напад.

У нападу  бомбаша-самоубице у Кабулу, на чијој мети је био НАТО конвој, погинуло је петнаест особа, од тога је пет Американаца, девет авганистанских и један неидентификовани цивил. 

Аутомобил бомба експлодирао је близу два страна војна возила, рекао је шеф полиције у Кабулу Мпхамад Ајуб Сланги.

Експлозија се догодила у резиденцијалном кварту Шах Шахид, на југоистоку Кабула. Два војника и четири цивилна члана мисије НАТО-а у Авганистану убијени су у нападу.

Један западни војни извор рекао је да су два војника и три цивила Американци, а да није позната националност четвртог настрадалог цивила.

Девет Авганистанаца, међу којима је двоје деце од шест и десет година такође је погинуло у тој јакој експлозији, у којој је повређено и 39 особа, углавном деца која су ишла у школу, саопштило је авганистанско министарство здравља.

Одговорност за напад преузела је побуњеничка група Хезб-е-Ислами бившег авганистанског ратног вође Гулбудина Хикматјара, чија је база у североисточном Авганистану. Та група бори се против међународне коалиције предвођене Американцима, али је такође велики ривал талибана.

Портпарол НАТО, поручник Квентон Рехрихт саопштио је да међународна алијанса може да потврди напад на конвој коалиционих снага у Кабулу, не износећи детаље.

Локални полицијски званичник Хашмад Станакзи рекао је да је бомбаш-самоубица извео напад на конвој аутомобилом пуним експозива.

"Експлозија је била огромна, због чега су запаљене оближње зграде", рекао је Станакзи и додао да има погинулих и рањених, не прецизирајући број.

Вођа Хизб-е-Илсамија Губидин Хекматијар, бивши авганистански премијер и некадашњи савезник САД који се сада налази на листи терориста Вашингтона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару