Читај ми!

Лидер сиријске опозиције поднео оставку

Поднео оставку вођа сиријске националне коалиције Моаз ел Хатиб, наводећи да тако може да ради са више слободе. Обећао сам великом сиријском народу и богу да ћу се повући уколико питања досегну до црвених линија, рекао Ел Хатиб.

Лидер сиријске националне коалиције Моаз ел Хатиб поднео је оставку, наводећи да се одлучио на тај корак како би могао да ради са више слободе.

"Обећао сам великом сиријском народу и богу да ћу се повући уколико питања досегну до црвених линија", каже Ел Хатиб у саопштењу објављеном на његовој званичној Фејсбук страници, преноси британска агенција Ројтерс.

"Сада испуњавам своје обећање и саопштавам да се повлачим из Националне коалиције како бих могао да радим са више слободе него што је то могуће у оквиру званичних институција", нагласио је Ел Хатиб.

Портпарол Моаза ел Хатиба потврдио је оставку опозиционог лидера.

Оставком лидера, у редовима сиријске опозиције је настала збрка два дана пред самит арапских држава у Катару, на коме би шефови држава требало да одлуче да ли да сиријској опозицији дају место које је упражњено пошто је Сирија избачена из Арапске лиге, пре две године.

Сукоби у Сирији, који трају већ две године, поделили су регионалне и светске силе, од којих неке подржавају побуњенике, а друге Асада.

Катар је једна од земаља које подржавају побуњенике и пружају им велику помоћ, а шеф дипломатије ове земље Шеик Хамад бин Јасим ел Тани позвао је ел Хатиба да размотри одлуку о оставци, јавио је Ројтерс.

Ел Хатиб је оставку поднео, пошто га је коалиција критиковала, јер је Асаду понудио договор и након што је ова група наставила да предузима кораке ка формирању привремене владе која би додатно смањила ел Хатибова овлашћења.

Амерички државни секретар Џон Кери, који борави у посети Багдаду, истакао је да оставка неће утицати на настојања САД да покушају да приморају сиријског председника Башара ел Асада да напусти власт и да ће наставити да сарађују са опозиционим вођством на достављању помоћи, јавио је АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару