Читај ми!

Побуњеници заузели престоницу

Председник Централноафричке републике Франсоа Бозизе побегао је из престонице Бангуи у суседни Конго, након што је побуњеничка Селека коалиција преузела контролу над главним градом. Француска послала трупе да осигурају међународни аеродром у Бангуију.

Побуњеници у Централноафричкој републици (ЦАР) заузели су престоницу Бангуи, приморавајући председника Франсоа Бозизеа да побегне у суседни Конго, саопштили су званичници те земље, преноси Ројтерс.

"Град контролишу побуњеници", рекао је портпарол председника Гастон Макузангба, додајући да се нада да се устаници неће светити.

Агенција АФП преноси тврдње побуњеника да су заузели председничку палату. "Заузели смо палату. Бозизе није био тамо", рекао је један од устаничких команданата Ђума Накојо. 

Владин портпарол Крепин Мболи Гумба истиче да Селека побуњеници контролишу све стратешке локације у граду.

Ројтерс преноси и речи неименованог председничког саветника који је рекао да је Бозизе прешао реку Оубанги реку према Конгу јутрос.

У међувремену, влада у Киншаси тражила од агенције УН за избеглице да јој помогне да премести 25 чланова Бозизеове породице из пограничног града Зонго, али још није званично потврдила да се и Бозизе налази у Конгу.

Истовремено, побуњеници истичу да је њихов главни циљ остварен и да сада желе да успоставе транзицију која ће временом довести до организовања демократских избора у земљи.

Централноафричку Републику од стицања независности 1960. године потресају побуне, насиље и државни удари.

 Заузимању престонице Централноафричке републике претходили су жестоки окршаји побуњеника и владиних снага у главном граду, а Француска је послала војнике како би обезбедила међународни аеродром у том граду.

Побуњеничка Селека коалиција бори се против Бозизеовог режима оптужујући га да је прекршио јануарски мировни споразум по којем је било договорено да се њихови борци интегришу у регуларну војску.

Иначе, Централноафричка република је бивша француска колонија веома богата минералима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару