Читај ми!

Истрага смрти Бориса Березовског

Британска полиција саопштила да нема доказа у овој фази истраге да је треће лице умешано у смрт руског тајкуна. У једном од последњих интервјуа Борис Березовски испричао да је изгубио смисао живота, да није више заинтересован за политику и да жели да настави научни рад у Русији.

Специјални тимови британске полиције нису пронашли никакве опасне материје током претраживања куће у којој је пронађено тело Бориса Березовског, руског олигарха у изгнанству, саопштила је полиција. 

Специјални тимови обучени за хемијске, биолошке и нуклеарне материје закључили су након претраживања терена да не постоји никаква опасност.

Полиција је саопштила да је велики део кордона постављеног око тог имања уклоњен и да сада криминалистичка полиција спроводи детаљну истрагу како би се утврдиле околности под којима је Березовски умро, јавио је АП.

Полиција је саопштила да "нема доказа, у овој фази истраге, да је треће лице умешано у смрт руског тајкуна Бориса Березовског".

"Било би грешка нагађати о узроцима смрти пре аутопсије. Немамо никакав доказ који би указивао на умешаност треће особе", навели су истражитељи задужени за истрагу о смрти Березовског.

Није, међутим, прецизирано када ће бити спроведена аутопсија тела, како би се утврдио тачан разлог смрти.

Медији су пренели раније да је хитна помоћ позвана јуче у 15.18 часова у дом Березовског (67) у богатом лондонском предграђу Аскоту, пошто је припадник обезбеђења пронашао његово тело у кади.

Адвокат Александар Добровински који је први обавештен о смрти свог клијента, верује да је Березовски сам себи пресудио.

"Многи његови пријатељи говорили су последњих дана као и последњих година да је у тешкој финансијској ситуацији. Имао је огромне дугове и из дана у дан је било све горе", рекао je Добровински.

Више од десет сати од смрти Березовског, једног од најжешћих критичара Владимира Путина, његово тело и даље се налази у његовом дому у лондонском предграђу.

Припадник лондонске полиције потврдио је да су специјално обучени припадници тима ЦБРН тренутно на лицу места и да се спроводи свеобухватна истрага.

Британска полиција саопштила је да у прелиминарној истрази о смрти руског олигарха у изгнанству Бориса Березовског нема доказа о умешаности "треће стране".

"У овој фази истраге немамо никаквих доказа који би наговестили умешаност треће стране", рекао је инспектор Кевин Браун, истичући да се смрт Березовског и даље третира као "неразјашњен случај", јавила је агенција Франс прес, а Би-Би-Си наводи да ће сада бити обављена аутопсија тела.  

Међутим, пријатељ руског олигарха Демјан Кудрјавцев оштро је негирао да је Березовски извршио самоубиство.

"Не постоје јасни знакови самоубиства. Нема знакова да је себи дао инјекцију или прогутао неке пилуле. Нико не зна зашто му је срце стало", изјавио је Кудрјавцев руској новинској агенцији Прима.

Березовски желео да се врати у Русију 

Дипломатски дописник Би-Би-Сија Бриџит Кендал оцењује да интервју који је Березовски дао за магазин Форбс пре смрти, "можда баца светлост на његово стање ума".

Березовски је у интервјуу рекао да је увек желео да се врати у Русију, чак и када су кривични поступци покренути против њега. Говорио је да је схватио да не може да буде емигрант и да је променио многе од ранијих ставова.

Форбс је писао да је Березовски у једном од последњих својих интервјуа рекао да је изгубио смисао живота, да није више заинтересован за политику и да жели да се врати науци и настави свој научни рад у Русији.

Руски олигарх, некадашњи владин званичник и бивши математичар који је био и члан Руске академије наука, имао је финансијских проблема у последње време, посебно после губљења судског спора против Романа Абрамовича и налагање британског суда да му исплати судске трошкове у вредности од 35 милиона фунти.

Уредник радија Ехо Москве Алексеј Венедиктов каже да је после те одлуке Березовски био у лошем психичком стању. "Отишао је у Израел где се лечио у специјалној боилници", рекао је Венедиктов.

Руска агенција Итар-Тас подсећа да је вођено неколико истрага и да постоји неколико кривичних предмета у којима фигурира Березовски.

Између осталог, поводом махинација средствима "Аерофлота" 1999. године због чега је кажњен у одсуству на шест година затвора, за присвајање имовине компаније "АвтоВАЗ" и "СбС-АГРО", а оптужен је и за позивање на организовање масовних нереда.

Руско тужилаштво саопштило је 2010. године да су судови Русије и Швајцарске изрекли пет пресуда Березовском и његовим помагачима, које су постале правноснажне и да су безуспешно захтевали његову екстрадицију и враћање у Москву.

Суд у Лондону неколико пута одговарао је негативно, наводећи да је Березовски 2003. године добио политички азил у Великој Британији.

Березовски, који је преживео више покушаја убистава, стекао је огромно богатство током хаотичног процеса приватизације у Русији после распада Совјетског Савеза.

Некада близак сарадник председника Бориса Јељцина, сукобио се са Владимиром Путином који је почео да се обрачунава са домаћим тајкунима. Побегао је у Велику Британију почетком 2000. године, како би избегао бројне оптужбе за малверзације.

Александар Некрасов, бивши саветник у Кремљу сматра да је "Борис био потпуно сломљен".

"То показује интервју који је дао пре смрти. Желео је да се врати у Москву, написао је писмо Путину у коме тражи опроштај", каже Некрасов.

Русија је упорно тражила његово изручење, али је Борис Березовски био на сигурном, јер је пре десет година добио политички азил.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару