Читај ми!

Све опције на столу за Иран

Председник САД Барак Обама рекао да ће блиско сарађивати са Израелом у покушајима да спрече Иран да дође у посед нуклеарног оружја и обећао да ће истражити тврдње да је ове недеље у Сирији коришћено хемијско оружје. САД су за дипломатско решење иранског питања, али ако дипломатија закаже све опције су на столу, истакао Обама.

Сједињене државе ће настојати са Израелом да спрече да Иран дође у посед нуклеарног наоружања, најавио је председник САД Барак Обама и обећао да ће испитати тврдње да је хемијско оружје коришћено у Сирији.

Обама је после састанка са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом рекао новинарима да САД "преферирају" дипломатско решење иранског питања, али је истакао "да су све опције на столу" ако дипломатија закаже.

Председник САД је указао да досадашње иранско понашање наговештава да се тој земљи не може веровати.

Нетанијаху је навео да, мада цени америчке напоре да дипломатијом и санкцијама "помрсе рачуне" Техерану када се ради о нуклеарном оружју, та средства, како је истакао, "морају да буду праћена јасном и кредибилном претњом војне акције".

Два председника су се се међутим сагласили да не постоји довољно обавештајних података о Ирану.

Обама, који је допутовао у прву посету Израелу у својству председника, рекао је да је сигуран да је могао да ствари учини другачије када се ради о Блиском истоку.

Мир на Блиском истоку - тешко решив проблем

Председник САД је, међутим, оценио да је успостављање мира у региону "стварно тешко решив проблем", који постоји већ више од 60 година.

Обама је такође навео да то што током његовог првог председничког мандата није постигнут споразум између Израелаца и Палестинаца не значи да је он "некако забрљао".

Када се ради о наводима да је у нападу на једно село у северној сиријској провинцији Алепо коришћено хемијско оружје, Обама је рекао да "дубоко сумња" у тврдњу режима сиријског председника Башара ел Асада да побуњеници стоје иза тога.

И Асадова влада и сиријски побуњеници оптужили су једни друге да су користили хемијско оружје у том нападу који се десио у уторак ујутру.

Обама је навео да је досадашња америчка политика да не интервенише војно или наоружава сиријске побуњенике базирана на његовој жељи да проблем реши са светским партнерима.

"Светски је проблем када десетине хиљада људи бива убијено, укључујући жене и децу", рекао је Обама.

У Сирији је према проценама УН током двогодишњег сукоба Асадових снага и побуњеника убијено више од 70.000 људи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару