Читај ми!

Сајбер напад Пјонгјанга?

Јужнокорејска војска подигла степен узбуне због сумње да је Пјонгјанг умешан у најновије сајбер нападе. Оборени сервери три телевизије и две велике банке. У неким од компјутерских система обрисани поједини фајлови.

Власти Јужне Кореје истражују хакерске нападе који су данас оборили сервере три телевизије и две велике банке, док је војска подигла степен узбуне због забринутости о умешаности Северне Кореје у овај сајбер напад.

Јужокорејске војне власти рекле су да војска није погођена данашњим нападом, али су ипак подигли одбрамбену спремност као одговор. 

Компјутерски екрани су се замрачили у два сата поподне по локалном времену, а на појединим су искочиле мртвачке главе, што је снажан показатељ да су се јужнокорејски компјутерски системи нашли на удару хакера, оцењује Корејска агенција за безбедност информација.

Поједини компјутери су се вратили у живот више од два сата касније. У међувремену, парализовани су банкомати широм земље. У некима од погођених компјутерских система обрисани су поједини фајлови, саопштиле су власти.

Полиција и јужнокорејски званичници кажу да није јасно шта је проузроковало овакав пад система и да је истрага у току. 

Полицијски званичник је рекао да су послали стручњаке у погођене фирме и да они тренутно процењују ситуацију. "Ово је веома велики инцидент и требаће неколико дана да се прикупе сви докази", рекао је он.

Међутим, нагађа се да је кривац Северна Кореја, а и стручњаци сматрају да би иза напада могао стајати Пјонгјанг.

Северна Кореја је недавно, као одговор на пооштрене санкције Уједињених нација, једнострано иступила из споразума о примирју којим је педесетих година прошлог века обустављен Корејски рат.

Санкције су уведене зато што је Северна Кореја тестирала атомску бомбу, опет као одговор на претходно пооштравање санкција до којег је дошло након што је Пјонгјанг лансирао сателит у свемир уз помоћ ракете дугог домета.

Пјонгјанг је недавно запретио осветом због санкција али и због рутинских војних маневара Јужне Кореје и САД које Северна Кореја сматра припремом за инвазију.

Оптужбе за сајбер нападе на Корејском полуострву нису нове. Сеул верује је да је Пјонгјанг 2011. и 2012. године оркестрирао најмање два таква напада на јужнокорејске компаније.

Највећи хакерски напад приписан Северној Кореји је био десетодневни прекид сервиса 2011. године који је највећа америчка антивирус фирма МекАфи назвала "Десет дана кише". Напад је изведен, како је речено, да би се испитала одбрана јужнокорејских компјутера у случају стварног конфликта. 

Северна Кореја је пре неколико дана оптужила Јужну Кореју и САД за сајбер напад на њене сајтове.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару