Читај ми!

Бенгази, прослава и незадовољство

Велики број људи окупио се у Бенгазију како би обележили хапшење адвоката Фатија Тербела које је било непосредни повод за започињање револуције 2011. године. У Бенгазију се, ипак, многи не радују и сматрају централну власт у Триполију кривцем за тешко стање и хаос који узрокују наоружане милиције широм земље.

Хиљаде људи изашло је на улице Бенгазија како би обележило двогодишњицу почетка револуције у Либији којом је збачен Моaмер ел Гадафи. Због великог окупљања у другом највећем либијском граду, отказани су планирани протести група које траже аутономију за источни део Либије.

Вође аутономашких група планирале су масовне демонстрације тражећи бољу безбедност и веће инвестиције у Бенгази.

"Сви носе оружје у Бенгазију а у граду влада хаос и конфузија. Као активисти наша је одговорност да смањимо штету по наш град, па ћемо остати у кућама 15. фебруара", каже вођа једне од група Зеид ел Рагас.

Званична годишњица је у недељу, али прослава је почела данас у знак сећања на хапшење адвоката Фатија Тербела - чин који је био каписла избијања широких протеста против тадашњег режима.

Аутомобили покривени либијским заставама закрчили су улице града, а неколико хиљада људи окупило се испред суда у знак сећања на хапшење Тербела.

Са друге стране, у Триполију помешана осећања. Док су неки прослављали као и у Бенгазију, многи нису хтели да учествују.

Многи Либијци сматрају да њихови напори у збацивању режима Моамера ел Гадафија нису уродили плодом јер централна власт у Триполију и даље, скоро годину и по дана од краја сукоба, не успева да успостави контролу на целој површини земље.

Племенска подељеност веома је изражена, а наоружане групе широм Либије и даље неконтролисано тероришу становиштво и искоришћавају свој оружану силу у многим градовима у земљи.

Поред тога, у Бенгазију, побуњеничком упоришту током рата 2011. године, свакодневни живот често је прекинут насиљем и побунама, као и захтевима за већом аутономијом. Постоје и захтеви да цео регион са Бенгазијем као главним градом, где леже највеће залихе нафте, добије федералну политички структуру као што је имао пре Гадафијевог доласка на власт 1969. године.

Из Триполија, међутим, стижу оптужбе на рачун ових захтева. Одбијајући да одобре било какву аутономију, централне власти оптужују многе групе и појединце на истоку за сеператизам.

"Демонизовани смо од стране државних медија и означени као издајници и ако нешто крене наопако 15. фебруара ми ћемо бити оптужени, тако да је боље да останемо у кућама", истиче Ел Рагас.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару