Читај ми!

Експлозија метеора, око 1.200 повређених

Близу 1.200 људи повређено када је експлодирао метеор изнад Чељабинске области на Уралу. Ударни талас поломио прозоре на неколико зграда, а срушена је и једна фабрика. Експлозија изазвала штету од 13 милиона долара, изјављују руски званичници.

18.33 - Повређено је око 1200 људи као резултат удара метеора, наводе руски званичници а преноси Раша Тудеј

17.45 - Метеор који је погодио Урал је највеће тело које је пало на Земљу још од 1908. године, преноси Природњачки магазин, а експлозија је била снажнија него скорашњи севернокорејски нуклеарни тест, истиче Ју-Кеј Журнал

14.20 - Број повређених од експлозије метеора порастао на 950, саопштиле власти Чељабинске области.

13.00 - НАСА прати кретање астероида довољно великог да уништи један град, који ће, како се предвиђа, по подне прелетети поред Земље.

12.32 - Укупно 725 људи затражило медицинску помоћ, јављају руски медији.

12.28 - Према непотврђеним извештајима, метеорит су погодиле ракете руске противваздушне одбране, због чега се распао у комаде, па су тиме спречене озбиљније последице, јавља Раша тудеј. Метеорит је, наводно, погођен на висини од 20 километара. 

11.50 - Руска војска пронашла кратер дубине шест метара који је направио метеор, јавља Раша тудеј.

10.55 - Постоји велика вероватноћа да у наредних неколико сати у Земљину атмосферу уђе нови метеор, рекао је Сергеј Смирнов из астрономске опсерваторије Пулково, преноси Раша тудеј.

9.55 - Више од 20 повређених људи смештено у болнице после експлозије метеора.

Метеорска киша изазвала је експлозије у доњем делу атмосфере изнад Урала, а у појединим областима распрснули су се прозори на кућама. Према последњим информацијама, повређено је око 1200 људи, међу којима је најмање 159 деце, саопштили су руски званичници. Министар за ванредне ситуације Русије Владимир Пучков изјавио да је процењена штета 13 милиона долара.

"Метеор је експлодирао изнад Чељабинске области на Уралу. Ударни талас поломио је прозоре на неколико зграда", рекао је портпарол Министарства за ванредне ситуације.

Од ударног таласа поломљени су и прозори седишта агенције Итар-тас у центру Чељабинска. Срушен је и кров једне фабрике цинка.

Рад три станице за дистрибуцију гаса је прекинут, због чега је угрожено снабдевање гасом за око 2000 људи. 

Раша тудеј јавља да је руска војска пронашла кратер дубине шест метара од пада метеора, а Руска академија наука наводи да је метеор био тежак око 10 тона, пре него што је ушао у атмосферу.

Према изворима из Министарства за ванредне ситуације, метеор је пре удара у тло експлодирао девет пута, а прва експлозија се догодила на висини од 55 километара.

Очевици су навели да су видели одбљеске на небу и чули снажну експлозију која је изазвала панику међу становништвом.

Један локални званичник Министарства за ванредне ситуације рекао је да се метеор дезинтегрисао изнад Урала и делимично изгорео у атмосфери, а да су фрагменти пали на земљу у ретко насељеним пределима Чељабинске области.

За помоћ угроженом становништву и рашчишћавању терена ангажовано је 20.000 људи.

"Нема евакуације становништва, ниво радиоактивности није повишен. Апелујемо на вас да не подлежете паници", поручено је на сајту локалног огранка Министарства за ванредне ситуације.

Овај регион налази се око 1.500 километара источно од Москве. Метеорска киша могла је да се види и из Казахстана, преносе руске агенције.

Руски председник Владимир Путин изразио је забринутост због овог догађаја, поводом ког је имао састанак са министром за ванредне ситуације Владимиром Пучковом.

"Ситуација у вези са падом метеорита треба да нас интересује не са аспекта астрономије, мада је и то занимљиво за стручњаке, већ са аспекта обавештавања грађана о сличним догађајима, колико је то могуће", рекао је Путин, признајући, међутим, да ефикасан систем мониторинга у Русији не постоји.

"Потребно је учинити све да би се објективно проценила штета и да се помогне људима", истакао је Путин.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару