Читај ми!

"Милијарда устаје" у заштиту жена

Широм света одржане манифестације у склопу међународног невладиног покрета "Милијарда устаје" против насиља над женама. Најалармантнији подаци за Јужну Африку, где по једна жена силована сваких 26 секунди, што је цифра која се обично налази само у земљама у рату.

У склопу међународног невладиног покрета "Милијарда устаје" против насиља над женама широм света одржане су манифестације.

У центру Рима, од Шпанских степеница до Колосеума, стотине људи плесале су у част покрета "Милијарда устаје", јавља агенција АФП. Средином поподнева око 400 плесача и посматрачи окупило се око Константинове капије.

У Италији је 2012. године 111 жена убијено или је умрло од повреда задобијених током насиља углавном у својим породицама.

Покрет "Милијарда устаје" окупио је у четвртак стотине хиљада људи на јавним местима многих градова света, нарочито у Азији - од Индије до Филипина, и у Аустралији.

Лука Карден из Рима, који је основао сајт о односу полова, рекао је за АФП да "насиље над женама није повезано са једном друштвеном класом или старосном групом" и објаснио: "Моја генерација је одрасла са телевизијом Берлусконија и сексистичким рекламирањем. Штавише, тежина породице и цркве, каква је у Италији, не може се наћи нигде другде", рекао је Карден.

Неколико стотина жена прошло је у поворци центром Вашингтона са захтевом да се заустави насиље над женама, а манифестација у склопу светског покрета "Милијарда устаје" било је у десетинама градова широм Сједињених Држава.

"Трећина жена у свету ће бити жртве злостављања бар једном у животу", рекла је за АФП Дона Парк која је на скуп у Вашингтону дошла из Синсинатија.

У Сједињеним Државама, "по једна жена је сексуално злостављана свака два минута, а једна претучена сваких девет секунди. Тај озбиљан проблем се у Сједињеним Америчким Државама обично игнорише", рекла је Парк.

Позив на акцију "Милијарда устаје" повезан је са данашњим Даном заљубљених, а уследио је после стотина скупова у свету.

Демонстранти у Вашингтону су позвали Представнички дом Конгреса где је већина опозициона, републиканска, да изгласа закон о заштити жена од насиља, који је већ изгласан у Сенату (горњем дому) где владајуће демократе имају већину.

Агенција АФП јавља из Кејптауна да је јужноафрички председник Џејкоб Зума позвао на "јединствену акцију" против силовања, десет дана после групног силовања и сакаћење девојчице, које је покренуло талас протеста у Јужној Африци.

"Групно силовање и брутално убиство Анене Бојсен (17), као и других жена и девојака у последње време, јасно су истакли потребу да јединственом акцијом искоренимо ту друштвену болест", рекао је Зума у говору у парламенту Јужне Африке.

"Бруталност и окрутност над беспомоћним женама су неприхватљиви у нашој земљи", рекао је Зума, често критикован због недостатка осетљивости за проблеме жена, посебно оличеним у предлогу прописа о јачању надлежности традиционалних племенских судова над женама у сеоским областима.

Деца од 12 до 17 година су главне жртве силовања у Јужној Африци, а невладина организација "Лекари без граница" каже да је по једна жена силована сваких 26 секунди што је цифра која се обично налази само у земљама у рату.

Проблем силовања је тим тежи што је домаћи менталитет и даље веома патријархалан и сексистички - и међу црнцима и међу белцима.

Зума је у средишту сукоба о питањима одбране жена јер је полигамиста - има четири жене - због чега га је критиковала чак и његова странка Афрички национални конгрес.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару