Читај ми!

Беплатан јавни превоз, реалност или трик

Од 1. јануара ове године, становници естонске престонице возе се бесплатно градским превозом. Представници локалних власти кажу да се број путника повећао за петину, као и да су знатно смањене саобраћајне гужве и загађење. Иако има и оних који тврде да је реч о предизборном потезу, локално становништво је одушевљено.

Кеила је градић са свега 10.000 становника, двадесетак километара удаљен од естонске престонице. У месту постоје само две аутобуске линије, и локална власт је дошла до закључка да ће јој увођење бесплатног превоза уштедети новац.

Наиме, трошкови сервисирања употребе карата већи су од оствареног прихода. Зато се становници Кеиле од 1. фебруара превозе бесплатно. У Талину је та пракса уведена од почетка године.

Увођење бесплатног јавног превоза кошта Талин 12 милиона евра. Ипак, будући да тако могу да се возе само грађани пријављени у естонској престоници, локална власт се нада да ће део трошкова бити покривен приходима због повећања броја становника.

За сваких 1.000 нових регистрованих становника, у градски буџет се из националног улије додатни милион евра годишње. Број новопристиглих житеља Талина изненадио је чак и најокорелије противнике те идеје. Само у јануару град је добио чак 3.000 нових становника.

Заменик градоначелника Талина Тави Ас каже да су далеко мање гужве у граду, пошто има много мање аутомобила на улицама.

"Систем је на снази тек месец дана и видећемо како ће даље функционисати у зимским условима или кад владају епидемије, али задовољни смо почетним резултатима", истакао је Ас.

Просечна породица уштедеће на овај начин 600 евра годишње, што није занемарљиво, јер је просечна месечна зарада 900 евра. Ипак, има и противника нове праксе.

Економиста Андрес Арак, ипак, наводи да Естонија није богата земља, па да може да финансира бесплатне услуге.

"Финансијска ситуација у граду није таква и мислим да градска власт купује јефтину политичку подршку", оцењује Арак.

Локални избори су у октобру, а Естонска партија центра, која је на власти у престоници, у јануару је знатно повећала популарност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару