Читај ми!

Британија, коњско месо у лазањама

Скандал због контроле хране у Британији и Француској. На етикети јунетина, у производу коњско месо. Лазање француског произвођача Финдус повучене из продаје.

Велику Британију данима потреса скандал око квалитета и контроле хране. Испитивања показују да велики ланци продавница Британцима, уместо производа са јунетином, продају коњско месо које се, иначе, не једе у Великој Британији. Истрага се проширује и на друге земље.

Контрола лазања француског произвођача Финдус открила је да су пуњене не рекламираном јунетином, већ коњским месом које је у Великој Британији друштвени табу, готово као свињетина међу муслиманима.

Велики британски ланац самопослуга повукао је све производе Финдуса, не откривају колики је губитак, а правдају се објашњавајући колико је замршен процес набавке хране у данашњој отвореној Европи.

"Некад је било лако. Имали сте само четири карике у ланцу: одгајивача, кланицу, месара и продавца од кога купујете. Данас је постало толико компликовано да продавци уоште не знају ко су месари, а камоли одгајивачи", каже генерални директор "Морисона" Далтон Филипс.

Клупко се одмотава. Производи Финдуса се повлаче и из француских продавница. Французи једу коњско месо, али не желе да их варају на омотима производа.

"Ако је француски увозник знао да уместо јунетине купује коњско месо, одговараће у најмању руку за кривично дело немара према потрошачима", каже министар за прехрану Француске Беноа Хамон.

Француски увозник криви Пољаке, од којих купује телетину. Пољска, пак, каже да није крива.

"Нисмо им продали ни килограм коњског меса. И како они у Британији знају да је месо које су испитивали дошло из Пољске", упитао је главни ветеринар Пољске Јануш Звјазек.

Медији спекулишу да је француска компанија коњско месо заправо купила од Румуније. Из Букурешта се још нико није огласио, Британци су најавили контролу свих месних производа, а процењује се да би укупна финансијска штета, не рачунајући судске казне, могла да буде и неколико стотина милиона евра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару