Читај ми!

Корејско полуострво, тензије се селе у космос

Док Савет безбедности осуђује лансирање ракете од стране Пјонгјанга, а Кина позива све стране на уздржаност, Јужна Кореја најављује да ће лансирати свој сателит у орбиту.

Након што су Сеул и Вашингтон осудили лансирање ракете од стране Северне Кореје, Јужна Кореја најављује да ће покушати да постави свој сателит у орбиту. У "свемирском клубу" су од азијских земаља, за сада, Кина, Јапан, Индија и Северна Кореја.

Јужнокорејске свемирске амбиције биле су годинама под рестрикцијама главног војног савезника САД, који је страховао да би снажан ракетни програм Југа довео до убрзања регионалне трке у наоружању.

Након узастопних неуспеха са истом ракетом КСЛВ-1 2009. и 2010. године, као и два неуспела покушаја октобра и новембра прошле године, садашња мисија доживљава се као веома важна за будућност јужнокорејског програма.

Најновије лансирање уследиће након што је Северна Кореја у децембру успешно лансирала своју ракету са сателитом, што је изазвало међународне осуде. Сеул и Вашингтон осудили су такво лансирање ракете, назвавши га камуфлажом за испитивање забрањене технологије балистичких ракета.

Дан пошто је Савет безбедности УН одобрио резолуцију Сједињених Држава којом се Северна Кореја санкционише зато што је лансирала ракету, Пјонгјанг је Америку назвао непријатељем и најавио да ће спроводити нуклеарне тестове уперене против ње.

Северна Кореја упорно тврди да је лансирање ракета дугог домета било искључиво у мирнодопске сврхе. Западне земље сматрају да ће Пјонгјанг ускоро почети у тестовима да користи обогаћени уранијум.

Као глави савезник Северне Кореје, Кина је позвала "све релевантне стране" да покажу уздржаност.

"У заједничком интересу свих страна на које се то односи јесте да одрже мир и стабилност на Корејском полуострву и да остваре денуклеаризацију полуострва", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Кине Хонг Леи. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи