Читај ми!

Алжир, хаос у пустињи

Десетак исламиста још увек одолева налетима алжирских снагаа безбедости. У конфузној ситуацији, из гасног поља побегло више од 630 талаца. Убијено 12 отетих радника и 18 отмичара. Велика експлозија на месту на којем исламисти држе таоце, јавља Ал Арабија.

23.28 - До сада 30 жртава кризе талаца у Алжиру, 12 радника и 18 исламиста. Британски специјалци у стању приправности. Судбина још 30 особа непозната.  

22.47 - Велика експлозија наа месту на којем исламисти држе таоце, јавља Ал Арабија. Најмање 12 мртвих у досадашњем току акције. 

16.29 - Алжирске снаге безбедности још увек покушавају да ослободе око 60 отетих, махом странаца.  Акција у гасном пољу још увек траје.

У акцији ослобађања талаца на гасном пољу "Бритиш петролеума" на југу Алжира, где су екстремни исламисти држали заточене на десетине људи, убијено је најмање 12 особа. Алжирски извори тврде да је ослобођено 639 талаца, међу којима је и 66, од укупно 132 киндапованих страних радника.

Алжирска новинска агенција АПС јавила је да је ослобођено 639 талаца отетих у нападу наоружаних исламиста на гасно постројење у источном Алжиру, од којих је 66 странаца, али је још непозната судбина око 60 страних држављана.

"Скоро 650 талаца, укључујући више од половине од 132 страна држављаинна, ослобођени су", јавља АПС, позивајући се на један безбедносни извор.

И даље није позната судбина око 60 страних талаца. Тај извор је рекао да тачан биланс још није установљен јер су се неки странци запослени у гасном постројењу склонили у разне делове великог комплекса.

Он је још рекао да је гасна инсталација стављена ван погона како би се избегли ризици од експлозије.

Алжирски медији раније су известили да је војна операција, која је трајала неколико сати, завршена синоћ, а да је у њој, према многим информацијама, убијено више десетина људи.

Огласио се и француски министар унутрашњих послова Мануел Вал који је навео да је отета неколицина Француза који су радили за "Бритиш петролеум", а да су двојица успела да се спасу. За преосталу другу двојицу Француза тренутно нема информација, навео је Вал.

Међу убијенима у акцији алжирске војске је и вођа исламиста Абу ел Бар, пренела је мауританска агенција АНИ.

"Маскирана бригада" преузела одговорност

Екстремистичка група из Малија повезана са Ал Каидом "Маскирана бригада" саопштила је да је одговорна за отмице и запретила извођењем нових операција и да држи још талаца.

Мауританска агенција АНИ пренела је речи портпарола групе који је упозорио Алжирце да се "клоне постројења страних компанија", јер ће "ударити кад се то најмање очекује".

За сада није могуће проверити веродостојност саопштења, али, како подсећа Ројтерс, агенција АНИ има блиске везе са том групом, коју предводи Мохтар Белмохтар.

Информације о догађајима на гасном пољу појављивале су се из часа у час, па су медији у једном тренутку пренели да су исламисти отели 41 страног таоца, међу којима и седам Американаца, али званичних информација и даље нема.

Јапански премијер Шинзо Абе прекинуо је турнеју по земљама југоисточне Азије, будући да међу таоцима, како су медији пренели током трајања кризе, има 17 Јапанаца, који су радили за грађевинску фирму "ЈГЦ Корп".

Судбина 14 Јапанаца није позната, док је за три држављанина те земље потврђено да су на безбедном.

Јапанска влада саопштила је да је "акција алжирских снага за жаљење" и да није била унапред обавештена да о плану алжирске војске да упадне у запоседнуто гасно постројење у месту Ин Аменас.

Британски премијер Дејвид Камерон упозорио је на "могућност лоших вести" из Алжира пошто је претходно одложио за данас најављени кључни говор о Европској унији и уместо тог говора, како се очекује, обратиће се парламенту како би његове чланове упознао са најновијим информацијама о Британцима који су отети у Алжиру.

"Британија треба да се суочи са могућим лошим вестима из Алжира", рекао је Камерон.

Камерон је наговестио да је могуће да су екстремисти у Алжиру убили неколико британских држављана, а да је влади званично потврђена смрт једног њеног држављанина.

Британски премијер председавао је састанцима владине комисије за ванредне ситуације, а званичници су у контакту са породицама отетих.

Сумња се да је напад екстремиста на југу Алжира уследио као одмазда због француске интервенције у Малију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи