Читај ми!

Марк Руте и званично на челу НАТО-а – компликовано време тражи мајстора вештине компромиса

Холандски политичар Март Руте званично је ступио на дужност 14. генералног секретара НАТО-а. На тој дужности заменио Норвежанина Јенса Столтенберга, који је ту функцију обављао десет година. Аналитичари су сагласни – Руте ће са стратегијом вођења Алијансе изаћи тек пошто се буде знало ко ће наредне четири године водити политику САД. Ипак, подсећају да је, као премијер Холандије у неколико мандата, више пута показао да је савладао вештину постизања компромиса.

И званично педесетседмогодишњи Марк Руте, либерал, историчар и, као најважнији део биографије, чак 14 година на челу четири различите владе у Холандији, преузима функцију у Бриселу.

На место генералног секретара НАТО-а долази месец дана пред изборе за Белу кућу, суочен са пољуљаним односима у Европској унији и ратом на истоку Европе.

"Подршка Украјини је права ствар. И то је улагање у нашу сопствену безбедност зато што је независна и демократска Украјина од виталног значаја за мир и стабилност у Европи и цена подршке Украјини је далеко, далеко нижа од цене са којом бисмо се суочили ако дозволимо Путину да постигне циљ", поручио је Руте по ступању на дужност.

И већ првог дана, ново руководство ставља у фокус одбрану Украјине. Ближи се зима, а позиви из Кијева ће засигурно бити чести. С друге стране, Кремљ на Западу не очекује - ништа ново.

"Веома добро познајемо господина Рутеа, више сати је са председником Путином провео за преговарачким столом. Надали смо се изградњи прагматичних односа, дијалог је био такав. Али, Холандија је ипак заузела пркосан став да искључи контакте са Русијом", тако је портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментрисао долазак Рутеа на чело НАТО-а.

Столтенбергово опроштајно упозорење

Одлазећи са функције, Јенс Столтенберг није крио да је добра вест да су државе чланице испуниле обећање да троше макар два одсто БДП-а на одбрану. Она лоша, подвукао је тада то више није довољно да их сачува.

Извршни директор Савета за стратешке политике Никола Лунић подсећа да су многе земље одлучиле да нагло повећају војну потрошњу, а међу њима и Немачка.

"Немачка је након стратегије националне безбедности донела и смернице одбрамбене политике, где је њихов министар одбране Писторијус рекао експлицитно да ће се Бундесвер убудуће припремати за ратовање, а не за управљање кризама. Сам тим, европска архитектура безбедности се у потпуности мења", указује Лунић.

Преговори о миру или припреме за рат

Никола Лунић констатује и да Руте долази на чело НАТО-а у веома компликованом времену, где ће бити потребно да се преговара о миру или ће Алијанса своје пуне капацитете морати да искористи за рат.

Бивши холандски премијер у јулу је посетио Београд. Чула се порука важно је да се питање Косова и Метохије решава заједно, али и да упирање прста у кривца за ситуацију која је настала неће решити проблеме.

"Делује ми да је он хтео да демонстрира своју конструктивност и жељу да сазна много више о нашем региону. Марк Руте као лидер јесте неко кога је карактерисала вештина компромиса у владању Холандијом, у смисли да је у више различитих мандата био са коалиционим партнерима који су долазили са најразличитијих позиција", оцењује програмски директор организације Нови трећи пут Димитрије Милић.

Аналитичари су сагласни Руте ће са стратегијом вођења Алијансе изаћи тек пошто се буде знало ко ће наредне четири године водити политику САД.

Иза кулиса се спекулише и да је Руте добро решење, и ако се Трамп врати у Белу кућу.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи