"Србијашуме" обележиле 33 године постојања, посађено неколико хиљада нових стабала

Симболичном садњом 33 саднице, "Србијашуме" су обележиле 33 године постојања. Тако је било на свим газдинства и у шумским управама, па је Србија данас постала богатија за неколико хиљада нових стабала.

Вишедеценијска небрига и непоштовање струке, оставило је Србију, посебно на северу, без шумских појасева. План је да се пошумљене површине са 2.000 хектара годишње удвоструче, посебно тамо где шума никада није било или су уништене. Само до краја године на хиљаду и 150 хектара посадиће се 2 милиона и 300 хиљада садница.

"Ми смо пре неколико дана, потписали уговор са управом за шуме у оквиру Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде вредан 250 милиона динара намењен пошумљавању, новом садном материјалу, заштити шума", рекао је Крсто Јањушевић, директор "Србијашуме".

"Србијашуме" брана су климатским променама, али и важан део привреде. Кроз заједничке пројекте са локалним самоуправама капацитети којима газдују могли би постати бисер туристичке понуде градова и на томе се увелико ради.

Са новим правилима у Европској унији постаће и незаобилазан партнер дрвно-прерађивачке индустрије. 

"Нећете моћи да продате намештај у Аустрији и Немачкој или негде у европском континенту, пре свега у ЕУ а да не докажете које сте дрво користили у производњи. Неће моћи да се набавља на црно или да неко сече оно што није предвиђено", рекао је Милош Вучевић, председник Владе.

На званичном сајту "Србијашума" стоји да је под шумама 29,1 одсто територије, слично Румунији, Шпанији или Француској, али знатно ниже од европског просека.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи