Читај ми!

Kонзул Николић после напада Ирана: У сталном смо контакту са нашим држављанима у Израелу

Након ракетног напада Ирана на Израел, почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић каже да је да је амбасада Србије у сталном контакту са нашим држављанима у Израелу и да им је проследила упутства.

Александар Николић рекао је за Танјуг да је према евиденцији наше амбасаде у Израелу 2.500 наших држављана, углавном резидената.

"Такође је ту и један мали број оних који нису резиденти. Наша амбасада проследила је упутства, доста је било контаката и према амбасади и мени и драго ми је да могу да кажем да је однос наших држављана прибран и дисциплинован. То је оно што у овом моменту спасава животе'', нагласио је Николић.

Kад је реч о грађанима Србије у Израелу, Николић је навео да је углавном реч о мањем броју доктораната на израелским институтима и једном броју експерата у областима спорта.

Према његовим речима, упутство у Израелу је да сви грађани, без изузетка, треба да буду у непосредној близини стандардних склоништа и заштитних соба.

"Све рестрикције су заоштрене'', истакао је Николић и додао да, пошто сутра наступа први дан хебрејског месеца тишрија, почев од вечери Нове године Рош Хашане, у том смислу наредбе су у посебном фокусу, имајући у виду традиционална окупљања грађана.

Николић је навео да је у последњих сат и по Иран лансирао више од 200 пројектила на Израел и да су ракетни напади усмерени на северни и централни део Израела, као и северни део југа Израела, односно на сва већа урбана средишта.

Према речима Николића, нису све ракете оборене и забележен је и један директан погодак у стамбени објекат у Тел Авиву. Он је оценио да ситуација подсећа на 14. април и тадашњи напад иранских дронова на Израел.

'Овога пута је све то много сложеније, унакрсно гледано од других фактора, неупоредиво је сложенија констелација снага, тензија је присутна. Немогуће је било шта планирати вечерас и сутра, и понављам, празнична атмосфера је нарушена'', рекао је конзул Николић.

Амбасадор у Либану: Спремамо евакуацију ако буде потребе

Милан Тројановић, амбасадор Србије у Либану каже да је амбасада у сталном контакту са српским држављанима у тој земљи, додајући да са Министарством спољних послова планирају како да изведу евакуацију наших држављана ако за тим буде потребе.

Тројановић је навео да је ситуација у Либану напета и непредвидива након израелских ваздушних напада и почетка, како је Израел саопштио, ограничене копнене операције.

Амбасадор је навео да у Либану има око 115 држављана Србије и још око 50 до 60 чланова ужих породица.

"Породице живе по целој територији Либана и били смо у контакту с две породице које су биле у градовима у којима је било ваздушних напада. Нико од њих није повређен и они су се данас преместили у делове Либана за које се сматра да су безбеднији'', навео је Тројановић.

Нагласио је да се препоручује да грађани Србије самостално напусте земљу док је још отворен Међународни аеродром "Рафик Харири" у Бејруту.

Амбасадор је рекао да држављани Србије на сајту амбасаде могу да пронађу све контакте.

"Са онима који су регистровани у земљи у контакту смо на дневном нивоу", додао је амбасадор и нагласио да у амбасади прате и рекације дипломатских представништава других земаља на догађаје у Либану.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи