Обама против трговаца оружја

Барак Обама потписао предлог мера чији је циљ смањење насилног коришћења ватреног оружја. Предлаже забрану продају аутоматског оружја приватним лицима и обавезну проверу биографије купаца. Национална асоцијација за оружје одбацује председников предлог.

Од како је амерички председник Барак Обама потписао предлог мера чији је циљ смањење насилног коришћења ватреног оружја поставља се питање може ли председник Америке да надјача моћан лоби америчких трговаца оружјем. Са 270 милиона комада ватреног оружја, Сједињене Државе су светски рекордер.

У истом дану у Лас Вегасу је отворен највећи сајам ватреног оружја, а у Вашингтону је председник Барак Обама потписао предлог мера против насилног коришћења тог оружја. Да нешто брзо мора да предузме, преломио је после прошломесечног крвопролића чије су жртве била деца - њих двадесеторо.

"Што дуже будемо чекали, број жртава ће расти. Искористићу сва овлашћења да предлог постане реалност. Пред нама је тежак изазов, али заштита наше деце не би требало да буде нешто што нас дели", каже председник САД Барак Обама.

Предлаже, поред осталог, забрану продају аутоматског оружја приватним лицима и обавезну проверу биографије купаца. Међутим, моћна Национална асоцијација за оружје са четири милиона чланова одбацује председников предлог.

Штавише, отворено га прозива за дволичност - његову децу чувају наоружани тајни агенти, а не прихвата предлог асоцијације да све школе добију наоружане чуваре.

"Сваки смртни случај од руке криминалца или неке неурачунљиве особе јесте трагедија, нико не каже да није. Али тврдим да се забраном јуришног оружја неће много постићи", истиче председник Националне асоцијације за оружје Бил Кин.

Противници асоцијације сматрају да се ништа неће постићи ни бесплатним видео играма какве она намењује америчкој деци - у најновијој већ четворогодишњаци могу да се играју оружјем.

"Кад је моја кћерка први пут присуствовала пуцњави, рекла сам јој да се то дешава једном у животу. Шест недеља касније убијена је у биоскопу у Аурори. Заваравате се ако мислите да се такве ствари увек дешавају другима", каже мајка жртве из "Ауроре" Сенди Филипс .

Питање оружја поделило је Америку у којој готово да нема куће без оружја - забрану само аутоматског оружја подржава 58 одсто Американаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи