Читај ми!

"Дримлајнери" приземљени

Нови проблеми за амерички "Боинг". После принудног слетања у Јапану, осим јапанских, ваздухопловне власти широм света приземљиле су авионе типа "787 дримлајнер" док не провере њихову безбедност. "Дримлајнери" су протеклих недеља имали неколико инцидената. Највећи ризик - пожари на акумулаторима.

Америчке, јапанске и индијске власти приземљиле су све авионе Боинг 787 Дримлајнер, након јучерашњег принудног слетања једне од тих летелица у Јапану.

Европска управа за безбедност ваздушног саобраћаја (ЕАСА) прихватила је директиву Америчке федералне администрације за авијацију (ФАА) да се приземље авиони типа "боинг 787" док се не реши ризик од пожара у акумулаторима.

ЕАСА је наложила свим европским авиокомпанијама да приземље ове авионе, пошто је ФАА, као администарација у чијој се земљи производи овај авион и на то као таква једина има право, донела директиву да се широм света сви авиони овог типа приземе.

У Европи само пољски ЛОТ користи ове летилице.

Одлука представља удар за великог произвођача авиона који је, ипак, изразио уверење да су његови авиони безбедни.

Авиони типа "боинг 787", на којима се последњих недеља догодило више кварова, остаће на земљи до даљњег, рекао је  заменик јапанског министра саобраћаја и истакао да је приоритет да се обезбеди поузданост акумулатора и друге опреме на авионима.

Америчка Федерална администрација за авијацију (ФАА) наложила је нешто раније да сви "дримлајнери" регистровани у САД остану на земљи док се не потврди да су безбедни, преносе светске агенције.

То се односи на компанију "Јунајтед ерлајнс", једину која у својој флоти има авионе "боинг 787", њих шест.  Њиховим стопама кренуле су и индијске власти, преносе светске агенције.

"Затражили смо од компаније Ер Индија да приземљи својих шест дримлајнера након препоруке америчке ФАА из безбедносних разлога", казао је је генерални директор цивилне авијације Арун Мишра.

Компанија "Ер Индија" купила је 2005. 27 "дримлајнера" у оквиру модернизације своје флоте. До сада је испоручено шест летелица. 

Упркос кваровима и приземљењу авиона, директор "Боинга" Џим Мак Нерни уверен је да је реч о пролазном проблему.

"Предузећемо све потребне мере у данима који долазе како бисмо клијенте и путнике уверили у безбедност авиона 787 и како би ти авиони поново полетели", навео је МакНерни у саопштењу објављеном након одлуке америчких власти. "

Амерички експерти и један Боингов инжењер допутоваће у петак у Јапан како би помогли у истрази узрока квара на авиону.  Највеће две јапанске авиокомпаније приземљиле су јуче своје авионе Боинг 787 ради сигурносне провере после јучерашњег принудног спуштања једне од тих летелица у Јапану.

Компанија "Ол Нипон ервејс" саопштила је да је у поруци из пилотске кабине наведен проблем са акумулатором и мирис паљевине у пилотској кабини као и другде у трупу, због чега је авион на домаћем лету непланирано слетео на аеродром Такаматсу у западном Јапану.

Компанија је касније саопштила да је установљено да се главни акумулатор испод пилотске кабине прегрејао и да је из њега цурео електролит.

"Дримлајнер" је најновији и технолошки најразвијенији авион компаније "Боинг" која много очекује од њега.  Међутим, од када је почео да лети, авион је имао низ проблема,  укључујући пожаре на акумулаторима и цурење горива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи