Французи надиру, устаници "нестали" у маси

Француске копнене снаге сукобљавају се са исламистима. Побуњеници се сакрили међу мештане. Европска унија шаље 200 војних саветника да обуче војне снаге Малија.

Специјалне војне снаге Француске сукобиле су се са исламистичким побуњеницима на почетку велике копнене офанзиве. Побуњеници су се инфилтрирали међу цивиле. Европска унија шаље војне саветнике како би обучили снаге режима у Малију.

Медији су пренели да је око 2.500 француских војника кренуло у офанзиву у Дијабалу где је било око 1.000 исламиста. Француске снаге на копну чине припадници Легије странаца и маринци.

Копнене борбе почеле су шестог дана француске интеревенције у Малију и одржале су се у околини града Дијабали, који је последњих дана постао упориште исламиста.

Француске специјалне снаге су се сукобиле са побуњеницима у самом граду, јавила телевизија Франс 24. Исламисти су се крили у кућама мештана, тако да је француским снагама било много теже да их лоцирају и избегну цивилне жртве.

Високи француски војни званичник је потврдио да би побуњеници могли да се крију код мештана. У интервјуу за француски РТЛ, адмирал Едуар Гијо рекао је да су милитантне групе и раније користиле цивиле као штит.

Гијо је нагласио да ће војска учинити све што је у њеној могућности да избегне цивилне жртве. "Када нисмо сигурни да су у питању побуњеници, нећемо отворити ватру", рекао је.

"Обавеза је народа Малија да поврати окупирану територију на северу земље. Али, обавеза је и целог света, који жели да живи у миру, да овом непријатељу зада одлучујући ударац", рекао је Траоре.

Европска унија о Малију

У Бриселу амбасадори 27 чланица ЕУ постигли су договор о оснивању мисије. Договор је постинут пред почетак ванредне седнице шефова дипломатија ЕУ посвећене Малију. Министри спољних послова потврдили договор.

Та мисија је требало да почне са радом почетком марта, али је због драматичне ситуације неопходна хитна акција.

Владе држава чланица Европске уније договориле су се да ће у фебруару послати око 450 војних саветника који ће обучити снаге режима у Малију и друго војно особље.

У међувремену, покренута је истрага о ратним злочинима у Налију, рекла је главна тужитељка Међународног кривичног суда Фату Бенсуда, јавља Ал Џазира Балканс.

Тужилаштво ће истражити наводе о убиствима, мучењима, злостављању и силовањима као и о егзекуцијама без судске пресуде. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи