Читај ми!

Близанци изабрали заједничку смрт

Глувим близанцима из Белгије, који су затражили еутаназију пошто су сазнали да ће обојица ослепети, тај захтев одобрен и лекари су им пре месец дана убризгали смртоносну ињекцију. Тај случај еутаназије изазвао је бројне полемике у јавности.

Последњи случај еутаназије у Белгији изазвао је бројне полемике у јавности, не само те земље. Глувим близанцима, који су затражили еутаназију пошто су сазнали да ће обојица ослепети, тај захтев је одобрен и лекари су им пре месец дана убризгали смртоносну ињекцију.

Марк и Еди Вербесем били су једнојајчани близанци, глуви од рођења, нераздвојни. Заједно су живели и радили као обућари. Када су сазнали да више неће моћи ни да виде један другог, ни да комуницирају, живот им је изгубио смисао. Затражили су од државе помоћ да га окончају и добили је.

Белгија, уз Луксембург, Холандију и Швајцарску спада у европске земље у којима је еутаназија легализована. Али само под условом да је пацијент одрасла особа, способна да сама расуђује, која трпи неподношљив физички или ментални бол који медицина не може да отклони.

Жеља за смрћу мора бити у више наврата исказивана и добровољна. Директор болнице у Бриселу, која је извршила еутаназију над близанцима, сматра да је њихов случај специфичан и да је одлука исправна.

"Имали су симултану егзистенцију, заједно су живели, расли, старили, патили од истих болести. Њихови животи су се толико прожимали, а дошли су у стање када више не могу да комуницирају", наводи Марк Нопен из Универзитетске болнице у Бриселу.

У градићу Путе, где су браћа живела, већина њихових комшија није желела да коментарише случај.

Браћи је убризгана смртоносна ињекција 14. децембра. Претходно су заједно попили кафу и опростили се један од другог. Породица је подржала њихову одлуку.

Вест о случају се тек недавно стидљиво појавила у локалним медијима, али је убрзо почела да изазива велике полемике у јавности. Белгија је легализовала еутаназију 2002. и број одобрених случајева расте из године у годину. У 2011. године су извршене чак 1133 еутаназије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи