Читај ми!

Нови масакр у Сирији

Више од 100 цивила, укључујући жене и децу, убијено у нападу сиријске војске недалеко од Хомса, саопштила Сиријска опсерваторија за људска права.

У нападу сиријске војске недалеко од Хомса, у централном делу те земље, страдало је више од 100 цивила, укључујући жене и децу, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

"Сиријски режим починио је у уторак нови масакр у којем је било 106 жртава, укључујући жене и децу, у нападу" који је почео у уторак ујутру и трајао 24 сата, наводи та невладина организација, која се ослања на сведочења побуњеника и лекара у Сирији.

С друге стране, Комитет за локалну координацију наводи да је убијено 37 цивила, али и да тај број датира од среде, од када је пронађено још лешева.

Наводи се да су цивили погинули у пожарима у својим кућама, док су други убијени ножевима, као и да је усмрћено 14 чланова једне породице, међу којима троје деце.

Убијена су и најмање 32 припадника једног клана, наводи Опсерваторија, али истиче да још није успела да утврди њихов идентитет. 

Лист Ел Ватан, близак сиријском режиму, пише да је војска "успела да знатно напредује" око Хомса и да потисне "наоружане људе", што је термин који се користи за побуњенике.

Побуњеника у тој области, пет километара од Хомса, међутим, нема, наводи Опсерваторија, али има близу хиљаду расељених особа које су побегле током бомбардовања Хомса.

Сиријска опсерваторија за људска права је затражила од УН да у Хомс хитно пошаље истражну комисију за људска права и критиковала "тишину" у међународној заједници када је реч о том граду који војска месецима бомбардује.

Хомс, који су побуњеници прозвали "престоницом револуције", највећи је и стратешки најважнији град у Сирији, будући да се налази на кључним трговинским путевима близу граница са Либаном и Ираком, као и са југозападним областима недалеко од Дамаска.

Коментаришући извештаје у неколико америчких медија да су сиријске владине трупе извеле терористички акт у Алепу, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да "не може да замисли веће богохуљење", пренела је агенција Итар Тасс.

Раније ове недеље две експлозије су одјекнуле у студентском граду у Алепу док су студенти полагали испите, убивши притом 87 људи. Нико није преузео одговорност за те експлозије али су влада и побуњеници међусобно оптуживали једни друге.

У саопштењу је наведено да су експлозије биле "терористичка освета за значајне губитке претрпљене у њиховом сукобљавању са владиним снагама".

САД су, међутим, саопштиле да су експлозије изазване ваздушним ударима владиних авиона по универзитеским зградама.

Лавров је поновио руско неслагање с изношењем сиријског случаја прем Међународни кривични суд како би се испитале оптужбе за ратне злочине.

УН су недавно осудиле "ратне злочине" у Сирији, где је према подацима светске организације од избијања побуне у марту 2011. убијено више од 60.000 људи.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи