Kуда са смећем?

Ни после две недеље пошто је, решењем Републичке инспекције за заштиту животне средине, нишка депонија затворена, нема трајног решења. Део комуналног отпада се рециклира, а део одвози у Алексинац. Надлежни у градској управи кажу да је депонија "Бубања" затворена због пренатрпаности, што је, како наводе, искључиво формални, а не и еколошки разлог.

Две недеље после затварања нишке депоније трајног решења нема. Ситуација за сада није алармантна, твде надлежни у Јавно-комуналном предузећу Медијана, иако, кажу, да се сналазе.

"Оно што је добро у овом тренутку да је управо кластер рециклажа "Југ" кренуо са тим експерименталним радом постројења за прераду отпада које је на самој депонији и који је доста тог градског отпада селектирао", каже директор ЈКП "Медиана" Братислав Вучковић.

За отпад који се не рециклира овде у помоћ су кажу на кратко притекли Алексинчани, као и пре седам година у истој ситуацији.

Дневно се у Нишу прикупи у просеку од 160 до 220 тона комуналног отпада, део се рециклира, а део одвози у Алексинац. Надлежни у градској управи кажу да је депонија "Бубања" затворена због пренатрпаности, што је, како наводе, искључиво формални, а не и еколошки разлог.

"Пошто је у питању мала количина смећа која је стигла из Ниша, то је са уредном документацијом стигло и долазило до Нове године, претпостављам да је проблем решен, пошто од Нове године па надаље није било ниједног камиона из Ниша који је стигао у Алексинац", каже директор ЈКП "Комуналне услуге" у Алексинцу Будимир Марковић.

На нишкој депонији од четири затворена су два поља. Преостала два су у фази санације, али како РТС незванично сазнаје,  постоји прећутна дозвола надлежног министарства да, ако затреба, она могу да се користе. Са друге стране град Ниш интензивно припрема документацију за отварање пете парцеле.

Такозвано поље С5 требало би да послужи као прелазно решење до коначне изградње регионалног центра "Келеш" у коме учествује осам општина које гравитирају нишу и чија се изградња најављује за 2015. годину.

Градски већник задужен за комунална питања Милош Банђур каже да ће изградњом тог центра бити решен деценијски проблем за у будуће, а да тренутна ситуација није алармантна.

"Треба рећи грађанима Ниша да осим тих формалних разлога да су премашене коте које су предвидјене пројектом санације и рекултивације не постоје неки други разлози због којих су та поља затворена и значи да је епидемиолошка ситуација потпуно стабилна", додаје Банђур.

У Републичкој инспекцији за заштиту животне средине ТВ центру РТС-а у Нишу је речено да су количине депонованог отпада прешле границе дозвољених по пројекту Јавно-комуналног предузећа Медијана.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи