Глас грађана

Грађани Ниша имају могућност да од почетка октобра преко сајта nis20.rs пријаве корупцију, непотизам или изразе незадовољство радом администрације. То могу да ураде и анонимно, без остављања личних података.

Притужбе на рад администрације, корупцију или партијско запошљавање које грађани могу да оставе на сајту nis20.rs, односе се пре свега на рад локалне управе.

Оснивачи сајта кажу да на овај начин желе да посредују између грађана и институција. То међутим није лако, јер у Нишу има више од 1.500 функција само у локалној управи.

"Гужва на шалтерима, нељубазност и ћутање администрације је дошло дотле да смо ми морали да направимо овај сајт. Он не само да омогућује грађанима да пријављују проблеме, већ и приморава аминистрацију да ради свој посао", каже Александар Маринковић, координатор сајта.

На сајту се налазе имена свих градских и општинских функционера, усвојени прописи, решења и одлуке. Циљна група су им пре свега млади људи који користе друштвене мреже.

"Млади људи не гледају ТВ или то раде све ређе и ређе, не читају новине, али су зато преко целог дана на Фејсбуку", каже Милорад Тошић, администратор.

Грађани са којима смо разговарали кажу да су само делимично задовољни радом локалне администрације и да су спремни да и преко интернета укажу на проблеме.

Аутори сајта кажу да је за само месец дана постигнут видан напредак.

"Неки проблеми су и решени. То је било немогуће на класичан начин преко шалтера и дописа. Углавном се ти документи пребацују код шефова, они то код начелника, начелници надлежној Управи и тај процес смо ми убрзали", каже Маринковић.

Компанија Теленор наградила је ауторе сајта за грађански активизам, а овај пројекат биће представљан током доделе Нобелове награде за мир у децембру у Ослу.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи