Тимочке шуме на удару губара

Застрашујућа слика голобрста у шумама атара Црнајке и Клокочевца, села у мајданпечкој општини - губари, који су већ угрозили четвртину тимочких шума, за собом остављају пустош.

На подручју Тимочке крајине има око 220.000 хектара шума а губари су, како упозорава Јавно предузеће "Србијашуме", напали 57.000 хектара.

Када је голобрст уништио шуму, спустио се на ливаде и баште, каже Драгиша Ђорђевић: "Сад кад је завршио са шумом, он је слего, напада ливаде и све то је напунило. Мене је страх за стоку да не једе и да се потрује."

Наука каже да су храстове шуме станиште губара, међутим, међу огољеним стаблима хране за њих више нема, па брсте све остало што се зелени.

Зоран Мартиновић каже да се нису надали толикој најезди губара. "Међутим, изгледа да смо их преценили, па су у недостатку хране изгледа кренули и на кукуруз", каже Мартиновић.

Мештани се сналазе како умеју. Славиша Златић каже да су губари стигли до дворишта и кућа, и да је инсекте у башти покушао да пали лет-лампом.

Запослени у "Тимочким шумама" после контроле током јесени, уклонили су легла са око 4.500 хектара државних шума. Власницима приватних поседа делили су упутства и апеловали да механички уништавају јајна легла. Међутим, кажу да није очишћен ни хектар приватног власништва.

"То је велико пространство", каже Адам Златић, "то не могу људи да очисте, јер су на метар од земље па до висине од 5-6 метара."

Данијела Станковић, руководилац Службе за планирање и газдовање у газдинству "Тимочке шуме" у Зајечару каже да није било довољно средстава да се легла благовремено уклоне.

"Био је у плану и програм за авио-третирање губара, међутим,буџетска средства која су требала из Републике Србије обезбедити, нису благовремено обезбеђена и сада је касно било шта радити", каже Станковићева.

Свако има своје оправдање, а шуме у Тимочкој крајини су после прошлогодишње суше претрпеле још један удар, који је могао бити спречен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи