Читај ми!

Роба неисправна, купци незаштићени

На нашем тржишту све је више неквалитетне робе, а најчешће рекламације, кажу купци, односе се на техничку робу, обућу и одећу. Неки увозници имају своје лабораторије за квалитет и сами себи дају атест производа које продају.

За два метра материјала за матурску хаљину своје ћерке Анита Аранђеловић издвојила је више од 7.000 динара, па је, каже, очекивала бољи квалитет купљене робе.

"Отпадају апликације приликом шивења. Нисам задовољна квалитетом материјала", каже Анита. "Вратила сам га, на шта сам наишла на негативан одговор."

Обратила се тржишним инспекторима и они су је, каже, упутили на Центар за заштиту потрошача. У тржишној инспекцији кажу да је начелник на годишњем одмору и да у његовом одсуству нико нема овлашћење да даје информације за медије.

На сајту Одељења за заштиту потрошача Министарства трговине може се наћи информација о томе како и коме уложити пријаву. Пише да се прво треба обратити трговцу, а затим, уколико је одговор негативан, Удружењу за заштиту потрошача, па онда Центру за медијацију.

Ниједан од наведених бројева за обраћање није у функцији, а ни комуникација мејлом није могућа јер је, како кажу, Центар тренутно обуставио рад због прекида прилива буџетских средстава од Министарства правде.

Увозници сами себи дају атесте?

Јован Јовановић из нишког Центра за заштиту потрошача каже да купац може да затражи вештачење овлашћених лабораторија за квалитет, али да те провере нису јефтине.

"Ретко дају за право купцу. Ту постоји сукоб интереса", каже Јовановић. "Те лабораторије приватизоване, па онај ко је увозник уједно је и власник лабораторије и сам себи даје декларацију и сам себи решава рекламације."

Према пријавама купаца, на нашем тржишту има доста неквалитетне робе. Најчешће рекламације односе се на техничку робу, обућу и одећу.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи