Читај ми!

Град обрао род у Омољици

Велико невреме које је прошле недеље захватило јужни Банат највећу штету нанело је пољопривредницима у општини Панчево. На више од 500 хектара овогодишњи род је потпуно уништен. Највећу штету претрпели су пољопривредници из Омољице.

Драган Барајић из Омољице код Панчева на 60 од 80 хектара на којима је посејао кукуруз, сунцокрет и соју неће имати никакв принос.

"Не знам шта да радим. Задужио сам се да бих узео ову државну земљу у закуп. На јесен морам да је исплатим, а град ми је уништио скоро комплетан род. Немам куд", каже Драган Барајић.

Секретар Удружења Омољички паори Сава Живуљ каже да без помоћи државе мали пољопривредни произвођачи неће моћи да заснују нову производњу.

"Тражићемо од републичке Владе да оштећене пољопривреднике следеће године ослободе закупнине за државно земљиште и неких пореза и да им обезбеде нафту, семе и ђубриво, јер без тога мали произвођачи тешко да ће стићи до нових приноса", каже Живуљ.

У Омољици сматрају да би штета од града била много мања да је противградна заштита била ефикаснија, а Драган Ерић пољопривредник из овог села тврди да су у њиховој противградној станици од три ракете две биле исправне.

"Нису дејствовали на време и не знам шта се дешава, јер је очигледно да нам треба боља заштита. Сваке године наше подручје настрада од елементарних непогода", каже Ерић.

У јужном Банату постоји 138 противградних станица са 443 ракете. Проблем је што четири не раде и то у Панчеву, Банатском Брестовцу и Плочици и то је један од разлога што се градоносни облак сручио баш на Омољицу.

Зоран Тасић, начелник Јужнобанатског округа каже да се материјална штета на 500 хектара у Омољици још  утврђује.

"Влада Републике Србије је 3. јуна донела одлуку да се за набавку противградних ракета и санацију оштећених станица обезбеди 120 милиона динара, а у припреми је и нови Закон о противградној заштити, јер се овај проблем мора системски решити да нам се овакви случајеви више не би понављали", каже Тасић.

Министарство пољопривреде субвенционише осигурање пољопривредних производа са 40 одсто, а неке локалне самоуправе као на пример Вршац са још 20 одсто, што ратарима знатно снижава трошкове, али и обезбеђује бар неку заштиту од елементарних непогода.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342-555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи