Читај ми!

На операцију чекају и по три године

На операцију кука или колена у крушевачком Здравственом центру чека скоро 500 пацијената. Број је био дупло већи пре седам година када су, по наредби Mинистарства, увадене листе чекања. Годишње се у овој медицинској установи уради око 250 интервенција, али се на њих чека и по неколико година.

Због мањка стручњака и операционих сала, како кажу надлежни, на операцију кука и колена у Здравственом центру у Крушевцу чека се три године.

На одељењу ортопедије, ове недеље оперисано је троје пацијената којима је уграђен вештачки кук. Они се сада добро осећају, али пут до неопходне операције није био ни брз, ни лак.

"Сада је све у реду, али на операцију сам чекала две године и неколико месеци. Имала сам страшне проблеме и болове дуго", каже Славка.

На листи чекања за уградњу имплатанта кука у овој установи тренутно је 300 људи, више од половине по критеријумима које је прописало Министарство здравља као и Славка спада у приоритете.

Ситуација је још тежа када је у питању колено.

"Убацили су ме на листу и рекли да ћу доћи на ред за три године. Ја заиста толико нисам у могућности да чекам. Питао сам да ли могу да добијем упут за неку другу клинику, али су ми рекли да је то немогуће. Ја сам на неки начин обесправљен", каже Слободан Кезовић.

У крушевачком Здравственом центру, који покрива подручје читавог Расинског округа, на операцију колена чека 140 пацијената, а годишњуе се уради двадесет операција. Проблем су, како кажу, као и свуда, ограничени капацитети, кадрови и опрема.

Начелник Одељења ортопедије и трауматологије Радмило Пешић каже да има осморо који раде операције, а да би требало да их је више, јер расте и број пацијената.

"Трудимо се да обавимо што више операција како би се тај рок чекања скратио. И у пракси на операцију кука се чека 18 месеци, јер неки одустану или дођу неприпремљени па се скидају са листе. Што се нас тиче нудимо могућност пацијентима да оду и у друге установе без проблема", каже Пешић. 

Он додаје да су, кад су операције колена у питању, немоћни, јер годишње добију 20 протеза, тако да се на тој листи знатно дуже чека.

Што се капацитета и опреме тиче, како кажу, можда ће се ситуација и поправити, али не и кадрова, јер за четири године двојица од осморице ортопеда одлазе у пензију, а кандидата за специјализацију нема.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару