Читај ми!

Вучић на Самиту Европске политичке заједнице у Лондону – први сусрет са домаћином Киром Стармером

Председник Србије Александар Вучић учествује у Великој Британији на Самиту Европске политичке заједнице. Пред почетак Самита поручио је да је од пресудног значаја да се сачува мир. Вучић се сусрео са домаћином Киром Стармером, председницима Финске, Бугарске, Мађарске и Азербејџана, премијерима Шпаније, Албаније и Мађарске, канцеларом Немачке и високим представником ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић стигао је у палату Бленим у Вудстоку, надомак Лондона, где се данас одржава четврти по реду Самит Европске политичке заједнице. 

Њега је дочекао домаћин самита премијер Велике Британије и Северне Ирске Кир Стармер, а ово ће бити највећи скуп европских лидера у последњих неколико година. 

"За нашу земљу је важно да видимо шта је од пресудног значаја да урадимо да сачувамо мир, да јачамо економију, то је од кључног значаја. Моја очекивања од самита свакако нису превелика и надам се да ћу успети бар да кажем да је важан мир за нас, а они који то не разумеју и не мисле, то је нешто што наноси огромну штету свима у Европи. То ће бити позиција Србије", рекао је председник Вучић у краткој изјави на црвеном тепиху уочи почетка самита ЕПЗ.

Стармер ће угостити 47 лидера из земаља ЕУ, кандидата за чланство и других држава које се граниче са ЕУ.

Учесници Самита разговараће о унапређењу билатералних и мултилатералних односа у циљу јачања безбедности и стабилности, као и о енергетици и миграцијама на европском континенту.

Председник Александар Вучић потврдио је за РТС да ће током Самита у палати Бленим разговарати са холандским премијером Диком Шофом, као и са председником Француске Емануелом Макроном, али да ће имати кратке сусрете и са Швеђанима, Британцима и многим другима.

Самит Европске политичке заједнице, који се одржаба у палати Бленам поред Лондона, биће највећи скуп европских лидера у последњих неколико година. Британски премијер Кир Стармер угостиће на Самиту око 45 лидера из земаља ЕУ, кандидата за чланство и других држава.

За годину и по дана четврти пут за исти сто сешће 45 лидера које окупља Европска политичка заједница. После Прага, Кишињева, Гранаде – Лондон, што нови британски премијер види као прекретницу у односима Британије са Европом.

Међу учесницима су председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц, премијер Шпаније Педро Санчез, премијерка Италије Ђорђа Мелони, премијер Мађарске Виктор Орбан, премијер Албаније Еди Рама, премијер Грчке Кирјакос Мицотакис, премијер Белгије Александар Де Кро, председник Украјине Володимир Зеленски, председник Црне Горе Јаков Милатовић, високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ, председник Европског Савета Шарл Мишел и многи други. 

Самиту неће присуствовати председник Турске Реџеп Таип Ердоган.

По први пут, самиту присуствује и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, као и представници организације за европску безбедност и сарадњу и Савета Европе.  

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару