Читај ми!

Млечни производи ускоро пут Европе

Шабачка млекара испунила је све услове за извоз у Европску унију и једини је домаћи прерађивач млека који ће извозити на руско, америчко и европско тржиште. Док су тржишта и услови за дозволе различити, и за стране и за домаће купце производ је исти.

Испуњавањем свих услова за извоз у Европску унију, Шабачка млекара једини је домаћи прерађивач млека који ће извозити на руско, америчко и европско тржиште.

Хасап стандард обавезан за Русију, за Казахстан Халал, за америчке купце потврда трајности, за земље у окружењу декларација је гарант, код нас редовне контроле. И за домаће и страно тржиште у млекари се дневно преради 250 тона млека.

"Квалитет је потпуно исти, разлика је у амбалажи, а да би смо могли да се појавимо на другом тржишту морамо имати одговарајуће стандарде и усклађеност", каже Зоран Ђерић, технолог.

За европску дозволу уз савремену технологију и стандарде неопходни су били и сарадња са великим фармама и додатне анализе. Уговор са ПКБ обезбедио је прилив млека истог квалитета, а пола милиона евра у лабораторију и електронска мерења.

"Не разликује се рад било ког стручњака у Европи у односу на наш рад, у истим условима и са истом апаратуром", каже Весна Ђерић, шеф лабораторије.

На европски пут шабачки производи кренуће почетком марта. Прва тржишта су Балтичке земље, а потом Скандинавија. Купци из Летоније заинтересовани су за фета сир.

"Пробали смо ваш производ у Русији и много нам се свидео. Дошли смо да видимо како да започнемо сарадњу", каже Едуардо Нибаран, власник трговинске кућа из Риге.

"То конкретно значи могућност да на једном тржишту од 400, 500 милиона имате шансу да продајете своје производе, да се искажете квалитетом и да тражите тржишне нише које до сада нису покривене производима нашег карактера", каже директор Млекара Шабац Зоран Матић.

Прошле године из Шапца само за руско тржиште отишло је 3.000 тона производа. За две године уз Европу, а ускоро и тржиште Африке, у млекари најављују, уместо садашњих 35 одсто,   полову производње у извозу. 

За домаће купце, како кажу, најбитније је да нема најаве поскупљења, ни млека, ни млечних производа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару