Читај ми!

Ариље: Иако је пала киша, неопходна штедња воде

Киша која је синоћ падала у Ариљу донела је благи пораст нивоа Рзава, са чијег водозахвата се водом за пиће снабдева пет општина златиборског и моравичког округа. Ипак, из фабрике воде „Рзав“ апелују на грађане да рационалније троше воду, како не би дошло до рестрикција.

Киша и пад температуре донели су већи проток и благи раст нивоа реке Рзав. У јавном предузећу за водоснабдевање у Ариљу данима су забринути због неповољне хидролошке ситуације. Јулски тропски талас донео је неизвесност раније него претходних година.

„Маловодни период нам је био негде у другој половини августа и почетком септембра месеца. Ове године је то мало поранило као што видите у јулу месецу имамо те проблеме. Зима је била таква са мало падавина, пролеће такође није било доста кише у сливу наше реке. Све потребе свих наших корисника тренутно задовољавамо. Сви имају довољне количине воде и вода је одличног квалитета“, каже Зоран Бараћ директор ЈП за водоснабдевање „Рзав“ Ариље.

Поучени лошим искуством 2021. године, када су због ниског нивоа Рзава биле рестрикције у водоснабдевању, Пожежани су као алтернативно решење обновили старо извориште Скрапежа. Међутим, ниједна алтернатива не може покрити ненамеско коришћење воде и неодговорност у сушном периоду.

„И да би заштитили наше суграђане у месним заједницама и вишим пределима ми треба сви да штедимо воду. Да би и ти наши суграђани имали воду, на коју имају право једнако као и ми, који имамо могућност да је, могућност наравно, али не и право да је расипамо“, наводи Миљко Краговић директор ЈП „Наш дом“ Пожега.

Заливање водом за пиће, када су реке за водоснабдевање на граници биолошког минимума не само да је неодговорно, него је и кажњиво.

„Ми на појединим, поготово приградским месним заједницама имамо увећање потрошње и до седамдесет, осамдесет процената, што је очигледно такође ненаменска потрошња. Вода се ненаменски троши за заливање пољопривредних површина“, каже Зоран Бараћ директор ЈП за водоснабдевање „Рзав“ Ариље.

„Садашњих скупштинским одлукама, па и овом задњом из 2022. године је недозвољено, тачно се наводи шта је ненаменска потрошња воде. И предвиђене су казне за то. Зашто се та политика у недовољној мери спроводи треба питати комуналну инспекцију“, сматра Миљко Краговић директор ЈП „Наш дом“ Пожега.

А незванично смо сазнали да комунални инспектори не могу на терен без налога за поступање, који је у надлежности правне службе. Шта је чија законска обавеза и посао можда ће надлежни боље схватити када услед њихове неажурности свима пресуше чесме.

уторак, 16. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару