Читај ми!

Ковач и у пензији

Ковачки занат одавно није популаран код младих те они најстарији, ретки попут Томислава Котуровића, најстаријег ковача у селима подно Гледичких планина, имају пуне руке посла.

У осамдесетој години ковачко умеће Томислава Котуровића из села Чукојевац код Краљева је на добром гласу. Од раног јутра његову ковачницу опседају мештани земљорадници овог и околних села подно Гледичких планина.

Код ковача Томе, како кажу, квалитет услуга је загарантован, а цене непромењене двадесет година, од његовог одласка у пензију.

У време свог највећег просперитета и пословних успеха, од 60-их до 80-их година прошлог века,име и углед Фабрике вагона из Краљева везиван је за врсне мајсторе-коваче, али и за фабричке инжењере конструкторе.

"Секирче кошта од 50 до сто динара, секира 200 динара, будак од сто до двеста динара, а раоници - 400 динара један пар. То су приступачне цене. Имам разумевања да радим и на почек, јер су људи поштени", каже мајстор Тома.

У ковачки занат Тома је ушао далеке 1951. године у Трстенику, наставио и брижно га усавршавао у краљевачкој Фабрици вагона да би кроз године и деценије овладао њиме до узора коме није било равна међу стотинама врсних фабричких мајстора.

"Најважније је подесити ватру, познавати материјал, затим знати да окалиш материјал и извучеш га на точилу", каже ковач.

Овај чувени мајстор, угледан домаћин и човек задовољан је избором животног позива. Ни данас на прагу девете деценије не може без чекића, наковња, ковачке ватре, точила и мириса калила.

"Ковачки занат није тежак ако се воли. Жао ми је само што нема млађих који би га наследили. Неће млади да им лице и руке буду гарави", каже Тома.

Бројне муштерије за свог ковача имају само реци хвале.

Момчило Крсмановић, ратар из Чукојевца, каже да Тома ради као младић, истим жаром и еланом као на почетку радног века.

"Увек је на услузи свакоме од јутра до мрака. Нема шта што не може његова рука да уради", каже Крсмановић.

Кад се ради, кажу, ради се, а када се посао приведе крају, буде времена за разговор и да се наздрави за добро здравље и дуг живот.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару