Дачић за РТС: Реч је о циљаном терористичком нападу, извршени претреси на више локација широм Србије

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за РТС да тероризам не може да победи државу. Акција се наставља широм Србије. У току ноћи извршен је претрес на више локација, разговарано је са више десетина људи, а тужилаштво ће одредити даље поступање, истакао је Дачић. Синагога у Београду била могућа Жујовићева прва мета, рекао је министар. Две особе су у притвору.

Повређени припадник Жандармерије Милош Јевремовић који је јуче устрељен самострелом у врат испред Амбасаде Израела у Београду, након операције је у стабилном стању. Јевремовић је у самоодбрани пуцао на нападача, који је од задобијених повреда преминуо.

Тужилаштво је напад окарактерисало као терористички акт који је извршио Милош Жујовић, верско име Салахудин, конвертит из Младеновца. Проглашен је црвени ниво безбедносних претњи од тероризма.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић, рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је у току ноћи извршен претрес на више локација широм Србије.

"Постоје људи који припадају вехабијском покрету. Једна је ствар опсервација над њиховим активностима, а друго је питање конкретног кривичног дела, односно терористичког напада на припадника жандармерије Милоша Јевремовића. Треба пронаћи адекватну узрочно-последичну везу између активности тих вехабија и конкретног догађаја", рекао је Дачић.

Широка акција саслушања

Зато је, како каже, споведена широка акција саслушања, притварања а у два случаја је одређен притовр. Реч о Игору Деспотовићу који је ухапшен у Београду а притвор је одређен Кемалу Беговићу, приликом претреса у Новом Пазару. Њему је одузет прслук са заставом тзв. Исламске државе на леђима.

"Међутим, имате и друге ствари, код једног лица је пронађен снимак где се заклиње на верност са ножем у руци тзв. Исламској држави. Када погледате шта је у становима тих људи, видите да су припадници екстремиста", додао је Дачић. 

Дачић напомиње да ће се тужилаштво бавити тиме да ли су лица повезана са конкретним терористичким актом. Показао је снимак стана једног екстермисте у Новом Пазару, где су пронађени ножеви и застава тзв. Исламске државе.

Утврдиће се да ли су они диреткно повазни са овим терористичким чином, понавља Дачић. 

Много детаља је познато, синагога могућа мета

"Много је детаља познато. Реконструисано је његово (терористино) кретање на аутобуској станици, а дошао је из Младеновца. Кретао се по граду, прво је био до синагоге, видео је тамо полицију па није могао да изврши терористичко дело, па кренуо је ка израелској амбасади. Дан пре тога, њгова суспруга је отишла у Црну Гору, тражили смо информације од црногорске полиције", навео је Дачић. 

Реч је о циљаном терористичком нападу, а ко је све у томе учестовао видећемо, истиче Дачић. 

Извршени су претреси на више локација у Србији, разговарано са више десетина људи а тужилаштво ће одредити даље поступање према тим људима, каже Дачић.

Према његовим речима, оно што је несумњиво код свих тих људи је да припадају том вехабијском екстремистичком покрету.

О вехабиjском покрету

Дачић каже да је опште познато да је на Балкану центар вехабијског покрета у Аустрији и одатле се оркестрира њихов рад.

"Међутим, у међувремену су се појавили нови елементи на међународној сцени, а то је појава екстремистичке Исламске државе где је већина њих практично била на ратишту и прате се њихове активности са потенцијалном могућношћу да изврше одређене терористичке акте", каже министар.

Оно што је важно рећи то је да су сви они сада под опсервацијом и како бисмо предупредили даље терористичке нападе, подвукао је Дачић.

Напомиње да су два лица приведена. "Једно лице је одсутно, није у кући. То је лице које је рекло да ће са секиром да сачека полицију ако дође да му претражи кућу", навео је Дачић.

"Ово није игра, ово није позоришна представа. Реч је о људима који прете обичним грађанима и шта је  тај жандарм крив што је на радном месту и чува израелску амбасаду", каже Дачић и наводи да је терориста прекјуче купио тај самострел у једној радњи у Земуну.

Наш закон то квалификује као оружје типа Д за које није потребна дозвола да се држи и купује, каже он.

о под хитно мора да се мења, све оно што је опасно по животе људи, мора да буде практично забрањено за промет, јер то кошта 6.900 динара", рекао је Дачић.

Салахудин Жујовић од раније познат полицији

Дачић каже да је терористино исламско име Салахудин, а његово име је Милош. "Отац му се зове Зоран. Деспотовић је исто конвертит који је прешао из православља у ислам", додаје он.

"Он (Жујовић) се оженио женом која се зове Беса, такође муслиманка из Црне Горе. Сама та слика показује докле се је отишло у том неком екстремизму. Тачна је информација да имају и дете годину дана старо", потврдио је писање медија.

Приликом претреса његове куће у Новом Пазару није било људи који су тражени.

Црвени ниво претње од тероризма

Црвени ниво претње значи да се све јединице Министарства унутрашњих послова стављају у највиши степен приправности и да њихов задатак јесте да буду видљиве у обезбеђењу јавног реда и мира и спречавању евентуалних терористичких аката. 

"То значи да ће их бити на многим локацијама у целој Србији", појаснио је Дачић, додајући да смо безбедни.

"Ово је превентивна мера како бисмо спречили да дође до неких других аката. Понекад терористи знају да направе неки тзв. мамац, односно да направе неку акцију која је споредног типа а да уследи нека друга главна акција. Овај терористички акт заустављен је практично на почетку. Он је се завршио на жандарму, али као што сам и напоменуо, он је прво обилазио синагогу, долазио до синагоге. Значи да није тамо видео полицајце, можда би му мета била синагога", напомиње Дачић.

Говорећи о критичним локацијама, Дачић је рекао да су то дипломатско-конзуларна представништва, државне институције, места на којима има пуно људи, то је та тзв. критична инфраструктура, затим  тржни центри, центар града, железничка и аутобуска станица.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару