По чему се препознају Чарапани

Амбасадори културе Крушевца су глумци. Неправедно запостављени, а итекако популарни су хумористи, сатиричари и музичари. У једном се слажу - да су их из мора талената издвојили: специфичан дух, темперамент и менталитет чарапанске чаршије.

Добри момци хип хоп сцене “Крушевац Гето” спојили су порекло и урођени ген за хумор и стекли велику популарност.

Двојици Никола, Триши и Чамију музика је и даље прва љубав, али стоји да су духовитим скечевима, са карактеристичним изворним говором, на платформама освојили симпатије публике у региону.

"И кад нас виде и кад проговоримо, знају одма одакле смо. И тако да је наша првенствено идеја била Крушевац има тај неки свој лични статус у Србији, али смо успели некако да све те теме које су друштвено ангажоване које су пријемчиве сваком човеку без обзира из ког краја Србије долази, вежемо у тај један корпус који се зове Крушевац и крушевачки нагласак", објашњава Никола Тришић Триша.

Харизматичној девојци, моћног гласа, један наступ на нашој телевизији отворио је врата велике сцене. Увелико гради самосталну каријеру, а у сваком наступу и интервјуу наглашава своје порекло.

"Сматрам да велику улогу игра тај крушевачки менталитет и јако ми је драго што то људи препознају и што су кренули заправо ту енергију коју ја можда преносим на људе да препознају као крушевачки менталитет. На страну нагласак и оно што заиста се трудим да сачувам као неку својствену неку јелте тезу у целом мом деловању естрадном", каже певачица Сања Вучић.

Дугачак је списак познатих људи који су овде расли и стасавали у глумце, уметнике, писце. Они који нису међу нама, посматрају нас са градских тргова, из прозора сећања. Крушевљане у жижи популарности често срећемо на улицама. Породице, пријатељи, али и жеља да допринесу културном животу, враћају их у родни град.

"Крушевац је жив град и Крушевац има један много отворенији менталитет него Београд. Београд има неку, у Београду је на цени поза, много више. А у Крушевцу је на цени отвореност и то је дијаметрална разлика између та два менталитета", наводи Наташа Марковић, глумица.

"Ми нисмо ни јужњаци, ми нисмо ни западна ни источна Србија ми нисмо ни скроз класично Поморавље. Ми смо све то уједно. То нас Кушевљане чини, мислим врло занимљивим.Ту се мешају разне културе, разни менталитети", сматра глумац Војин Ћетковић.

"Што се тиче Крушевца и крушевачког акцента, ја то намерно радим и овако кад сам опуштена, то и када хоћу да опустим ситуацију и видим да је то људима забавно. И онда сви почну да причају крушевачки око мене", каже глумица Наташа Марковић.

Новинар, писац, сатиричар Карло Минић прича: "Деца моја кад су била мала у Крушевцу причамо, кажу тата је си се купао ти у Морави? Ја кажем никад. -Како то? -Ја реко Морава је код Чачка, код Крушевца је Морава. И има ту једна специфична врста хумора који је могу да кажем здрав."

О томе говори и најновија збирка аутентичних прича “Мисисипи под Багдалом” која ће ускоро добити наставак. Јер успомене и хумор карактеристични за овај град, како Карло каже - неисцрпан су извор инспирације.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару