Читај ми!

Реновирана библиотека у Власотинцу

Реновирана зграда Народне библиотеке у Власотинцу, која је изгорела у пожару 2008. године. У реконструкцију је уложено више од 20 милиона динара.

Један од четири споменика културе у Власотинцу, познат као Гигина кућа, вратио је некадашњи сјај и задржао аутентичан изглед куће из 19. века. После пет година обновљена је зграда Народне библиотеке која је изгорела у пожару.

"Сада ћемо поново са лакоћом бити лучоноше културе у овом месту. Није било лако пет година радити у неадекватним условима, али уз пуно разумевање чланова библиотеке и упорнст запослених све је за нама", каже директор Народне библиотеке у Власотинцу Србољуб Такић.

Сваки детаљ овде је био важан - прозори, врата, степениште, таваница, чак и полице. Све је рађено под надзором стручњака Завода за заштиту споменика из Ниша. Општина, Министарство културе, некадашње Министарство за државну управу и локалну самоуправу уложили су више од 20 милиона динара, а највише Европска унија преко пројекта "Прогрес".

"Изузетна нам је част што је ЕУ била у могућности да помогне у реконструкцији ове зграде и библиотеке која носи име велике српске песникиње Десанке Максимовић", каже Ендрју Хеди из делегације ЕУ у Србији.

Председник општине Власотинце Небојша Стојановић каже да је вишедеценијско благо нестало у трену, за само пола сата, а обнављано пет година, за шта им је била потребна помоћ пријатеља и државе.

Свој кутак добио је овде и знаменити Власотинчанин Миодраг Нагорни. Најбољи млади сликар бијенала у Паризу 1967. године који је дао неколико стотина слика и графика на дар библиотеци.

"Никада дилеме није било, јер све ово наменио сам свом народу из Власотинца", каже Миодраг.

Слике су ту, а ускоро се кући враћа и нешто више од 20.000 наслова сачуваних од пожара јутра 1. априла 2008. године и још око 40.000 књига поклоњених и купљених у овом период.

Запослени очигледно нису седели скрштених руку, а остаје једино жал за завичајним фондом, ретким записима старим и неколико векова који су отишли у неповрат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару