Читај ми!

Подстицај повртарству

Куповином и оживљавањем пиротске хладњаче, пре непуних годину дана, предузеће "Ленада" покренуло је воћарску производњу, па је протекле сезоне откупљено око три хиљаде тона воћа. Сада је понуђена сарадња и пиротским повртарима, који су веома заинтертесовани за озбиљно бављење повртарском производњом.

Радиша Стефановић из села Крупац поред Пирота производи разне врсте поврћа на деведесет ари и у пластеницима и на отвореном. Од тога две трећине површине заузима паприка.

Радиша каже да је успостављање сарадње са Хладњачом, која је понудила откуп паприке, велико олакшање за пиротске повртаре.

"Нећемо свакодневно стајати на зеленој пијаци, а и смањићемо огромне трошкове. Нећу више  морати да плаћам "Комуналцу" закуп тезги, паркинг места и остале дажбине које годишње износе око 200 хиљада динара", каже Радиша.

И остали повртари у Пироту сматрају да је сарадња са Хладњачом велики подстицај за повртаре.

"Сигурно ћу повећати производњу још на 15 ари. Планирам да гајим паприку први пут за индустријску прераду", каже Никола Алексов, повртар.

Предузеће "Ленада" у чијем је власништву Пиротска Хладњача за мање од годину дана постигло је добре резултате у преради воћа, а због проширења капацитета понуђена је сарадња и пиротским повртарима која би ускоро требало да се конкретизује.

Директор пиротске Хладњаче Владица Крсмановић каже да ће ове године инсталирати нову линију за прераду меснате паприке.

"Тренутно ради стотину радника, а како будемо повећавали капацитете и наше техничке могућности тако ћемо повећавати и број радника. Иначе, све наше производе пласирамо на тржиште Европске Уније", каже Крсмановић.

И локална самоуправа се укључила у овај пројекат, тако да пиротски произвођачи који планирају да се озбиљније баве повртарством, могу да очекују помоћ општинског фонда за пољопривреду.

Горан Поповић, помоћник председника општине Пирот за пољопривреду каже да преко јавног  конкурса уз мере субвенције које ће планирати у марту, стимулисаће све њих да се определе  за што већу производњу.

У пиротском крају поврће се тренутно производи на око хиљаду 500 хектара, али ће  ангажовањем пиротске хладњаче и локалне самоуправе засади под поврћем, пре свега паприком, у наредном периоду сигурно бити повећани.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару